Hoe lang duurt het om kamerplanten te stekken?

Kamerplanten stekken wordt steeds populairder. Het vermeerderen van onze groene vrienden is nu eenmaal gewoon erg leuk en dat snappen we heel goed. Hoe lang duurt het stekken van je kamerplant eigenlijk? Wij leggen uit.

Hoe lang duurt het om kamerplanten te stekken?

Eigenlijk is er niet één antwoord dat we je hierop kunnen geven. Sommige planten groeien nu eenmaal harder dan de ander. Zelfs wanneer sommige stekken hun wortels al hebben ontwikkeld kunnen ze er plots voor kiezen om nog lang te wachten met het laten groeien van bladeren.

Geloof het of niet, soms kan het maanden (!) duren dus geduld heb je wel nodig. Wees niet bang, zolang ze niet verrot zijn is er niks aan de hand en kan je verwachten dat jouw stek zal groeien.

Gelukkig kan je de tijd die jouw stek erover doet om te groeien wel beïnvloeden, wij leggen het je uit hoe je de tijd iets sneller kan laten gaan bij jouw kamerplanten stekken.

Hoe beïnvloed je dit?

Als eerst is het natuurlijk goed om jouw stek veel licht te geven. Hiervoor geldt: hoe meer hoe beter (let wel op direct zonlicht, want dit verbrandt de plant weer). Niet veel zonlicht in huis? Groeilampen kunnen goed werken bij de groei van een stek.

De groei van jouw stek wordt ook beïnvloedt door de temperatuur. In de winter kan de groei vertraagd worden dus we raden het af om in de winter te beginnen met stekken. Wel kan je verwarmingsmatten aanschaffen om de planten warm te houden.

Roomed’s plantenguide: deze kamerplanten kan je stekken op water


Bij kamerplanten stekken is naast licht en temperatuur de vochtigheid ook belangrijk. Dit houdt de bladeren sterk waardoor deze effectiever kunnen fotosynthetiseren en dus de wortels sneller ontwikkelen. Vergeet ook niet om het water van de stek af en toe te vervangen.

De kamerplant stekken

Veel mensen vergeten dat ook bij het stekken je al kan letten op bepaalde dingen als je wilt dat de groei sneller gaat. Een stek van een actief groeiende, gezonde plant zal sneller wortelen dan de plant waarvan je snel hebt geknipt.

Maar naast de natuurlijke elementen zijn er nog meer dingen die je kan doen. Je kan de kamerplant extra voedingstoffen geven om de groei te bevorderen, stekpoeder te gebruiken of door een propagator te gebruiken.

Zo heb je altijd verse muntthee – je eigen munt stekken in het voorjaar

Kamerplanten stekken duur
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Planethouseplant

Reageer op artikel:
Hoe lang duurt het om kamerplanten te stekken?
Sluiten