Kamerplanten stekken voor beginners: de Scindapsus stekken

Kamerplanten stekken is momenteel mateloos populair in Nederland. Daar staan we helemaal achter: kamerplanten stekken is immers hartstikke leuk! Daarom vertellen we je in onze nieuwe rubriek maar al te graag over het stekken van jouw favoriete kamerplanten. Vandaag leren we je precies hoe je de Scindapsus/Epipremnum/Pothos kan stekken.

Een plant met vele namen, zo mogen we de Scindapsus wel noemen. Zoals je in de intro kon lezen staat deze plant ook bekend als Pothos, Epipremnum en Epipremnum Aureum. Maar naar welke naam jouw plant ook luistert, we kunnen je vertellen dat de manier van stekken gelukkig hetzelfde is.

Hé, wist je eigenlijk al dat het stekken van kamerplanten hartstikke goed voor je is? Dit is waarom (en een paar tips).

Alles wat je wilt weten over de Scindapsus stekken

De Scindapsus is een hele makkelijke plant om te stekken. De plant maakt zelf namelijk luchtwortels aan. Dat zijn de bruine puntjes aan de steel, vaak tegenover een blad. Het enige wat je nodig hebt voor een stekje, is een stuk stengel met meerdere bladeren en luchtwortel(s).

Knip de stengel met een steriele schaar af (of gebruik een steriel mesje), op ongeveer een centimeter boven een nieuw blad. Je houdt dus een forse stengel over aan de onderkant van je nieuwe stek. Gebruik altijd schoon materiaal om ziektes door bacteriën te voorkomen.

kamerplanten stekken Scindapsus Epipremnum Pothos
De kleine luchtwortels van de Scindapsus

Scindapsus stekken op water

Verwijder het onderste blad van de stek, zodat de stengel met luchtwortel(s) in het water kan. De bladeren van de kamerplant mogen nooit in het water komen, omdat de kans dan groot is dat de bladeren gaan rotten.

Als het stekje op water staat, zal je al snel zien dat er wortels groeien uit de luchtwortels op de stek. Ververs in elk geval minstens elke week het water, zodat de stek vers water heeft om op verder te groeien.

Als de wortels groot genoeg zijn (wij houden ongeveer 4 weken aan), kan de stek de grond in. Gebruik het liefste zaai- en stekgrond, en duw de grond niet hard aan. Dip de wortels als je wilt eerst nog in een beetje stekpoeder voor een extra boost. Voor een vollere plant is het aan te raden om meerdere Scindapsus stekken bij elkaar te zetten.

kamerplanten stekken Scindapsus Epipremnum Pothos
Een Scindapsus stek op water
kamerplanten stekken Scindapsus Epipremnum Pothos
De wortels van de Scindapsus stek na ongeveer 4 weken

Scindapsus stekken in de grond

Wil je de stek niet eerst op water zetten? Dan kan ‘ie ook meteen de grond in. Het nadeel hiervan is dat je je stek veel beter in de gaten moet houden. Als je veel weg bent óf gewoon geen geduld hebt, is het dus beter om de stek eerst te laten wortelen op water.

Meer kamerplanten stekken? Wij helpen je op weg:

Scindapsus stekken
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamerplanten stekken voor beginners: de Scindapsus stekken
Sluiten