Kamerplanten kopen? Let op deze dingen voordat je een plant koopt

Is het tuincentrum ook jouw happy place? Snappen we, wij zijn er het liefste ook iedere zaterdag te vinden. Maar voordat je lukraak alle leuke kamerplanten in jouw winkelwagen gooit, is het belangrijk om op een paar dingen te letten. Zo weet je zeker dat je met kamerplanten kopen geen verkeerde (of zieke) kamerplanten in huis haalt.

Check de wortels van je kamerplanten

Voordat je een plant koopt, is het aan te raden om even de wortels te bekijken. Dat is helemaal niet gek om te doen – zie het als een soort kwaliteitscontrole. Je kunt aan de wortels namelijk veel dingen afleiden.

Krijg je de plastic pot moeilijk van de plant af, en zit de kluit van de plant helemaal vol wortels? Dan moet de plant nodig verpot worden. Houd dat dan ook in je achterhoofd als je besluit om de plant toch te kopen. Doe je dat niet, dan zal je zien dat de plant niet lekker gaat groeien.

Valt de kluit juist heel gemakkelijk uit de plastic pot? En zie je vooral losse aarde? Dan is de kans groot dat je een plant te pakken hebt die te duur verkocht wordt. Planten worden vaak verkocht op basis van de potgrootte (potmaat 12 is goedkoper dan potmaat 21, om maar een voorbeeld te noemen). Past jouw plant qua formaat eigenlijk nog lang niet in z’n plastic pot? Besef je dan dat je waarschijnlijk meer betaalt dan dat je plant op dat moment waard is.

Maar check de bladeren van kamerplanten ook op beestjes

Ooit gehoord van spint en trips? Plantenliefhebbers krijgen gegarandeerd kippenvel bij het horen van deze woorden, want spint en trips zijn geen fijne beestjes om in huis te hebben.

Spint

Spint zit aan de onderkant van de bladeren van je kamerplanten. Het zijn miniscule witte beestjes. Volwassen spintmijten zijn slechts 0,5 mm groot.  Door een spintplaag krijgen de bladeren van je kamerplant gele vlekjes, en kunnen de bladeren uiteindelijk zelfs helemaal geel kleuren. Dit geldt vooral voor de jonge bladeren van de plant: daar is spint dol op. Na een tijdje kan de hele plant zelfs door het beestje afsterven.

Vooral met warme, droge dagen zien we in veel huiskamers een spintplaag voorbij komen. Maar pas op: ook veel tuincentra kunnen kunnen vol zitten met spintmijten. Check daarom altijd de onderkant van de bladeren als je een nieuwe kamerplant koopt.

Spint kan zich razendsnel voortplanten én springt over naar andere kamerplanten. Jouw gezonde urban jungle is dus niet veilig als je een plant met spint in huis haalt.

> Ook interessant: Help, de bladeren van mijn plant worden bruin! En nog 6 andere bladproblemen bij kamerplanten

Trips

Nog zo’n vervelende plaag is trips. Deze beestjes zijn misschien nog wel enger dan spint, want trips kan vliegen. Ieeks.

Als je trips in je kamerplanten aantreft, is het noodzakelijk om de trips tegen te gaan met een chemisch bestrijdingsmiddel. Volwassen tripsen zitten vooral aan de bovenkant van het blad, en vliegt vaak van plant naar plant. De bladeren van je kamerplant kunnen hierdoor zilvergrijze vlekken krijgen, en in de ergste gevallen zelfs bladeren laten uitdrogen.

Meer leuke content over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamerplanten kopen? Let op deze dingen voordat je een plant koopt
Sluiten