Dit kan je doen om je kamerplanten klaar te maken voor het najaar

We hebben een heerlijke warme lente en zomer gehad (voor de planten misschien zelfs een beetje té warm op sommige momenten), maar we kunnen er niet meer omheen: het najaar heeft zijn intrede gedaan. Met het koelere weer én de korte dagen kunnen jouw kamerplanten wel wat hulp gebruiken om zich klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

1. Check je planten op beestjes

Door de warme zomer zijn er op dit moment veel plantenziektes die op de loer liggen. Trips en spint, om maar een voorbeeld te noemen. Deze plantenplagen slaan toe op de momenten dat je plant het nét een beetje zwaar heeft, en je komt er niet gemakkelijk vanaf.

Check je planten daarom wekelijks op beestjes. Bekijk de bovenkant van het blad, de onderkant van het blad, de bladoksels en ook de grond goed. Weten waar je precies naar zoekt? Eerste hulp bij zieke kamerplanten: zo herken je plantenziektes.

2. Maak de bladeren van je kamerplanten schoon

Zien jouw planten er een beetje stoffig uit? Dat kan kloppen. Dag in dag uit vallen er namelijk kleine stofdeeltjes op je plant, wat slecht is voor de groei. Door het stoflaagje kan je plant namelijk minder licht opnemen – en helemaal met de kortere dagen is dat een groot probleem voor de planten.

Hoe je dat precies aanpakt? Op deze manier kan je de bladeren van planten schoonmaken.

3. Wees op je hoede voor de temperatuursverschillen van het najaar

In de winter zijn de temperatuursverschillen in huis vanzelfsprekend groter dan in de zomer. Je planten houden hier niet zo van. Zorg er daarom voor dat je kamerplanten op de juiste plek staan. Het liefst niet in de buurt van de vensterbank (droge lucht!) of in de buurt van de deur (tocht!).

4. Neem je planten mee onder de douche

Je planten kunnen behoorlijk opfrissen van een douchebeurt. Niet alleen maak je hiermee de bladeren schoon (zie punt 2), maar ook de hoge luchtvochtigheid in de badkamer vinden de planten hartstikke fijn.

We schreven er al eerder een artikel over. Benieuwd? Een plant onder de douche? Yup, neem ‘m mee voor een opfrisbeurt.

5. Geef je planten een laatste snack

Laatst schreven we nog dat kamerplanten in de winter geen plantenvoeding nodig hebben. Daar staan we nog steeds achter, maar je kunt je planten nog wel één laatste keer een beetje extra voedingsstoffen geven. Geef minder dan dat je in de zomer zou doen (gebruik bijvoorbeeld de helft van de dosering), en jouw planten kunnen het najaar helemaal aan.

6. De laatste kans om je planten te verpotten

Natuurlijk kan je je planten het beste in de lente verpotten. Maar is jouw kamerplant na een vruchtbare zomer écht aan een grotere pot toe? Dan kan je dat nog prima in het begin van de herfst fixen.

Je merkt dat een plant een grotere pot nodig heeft als de wortels uit de drainage gaten van de plastic binnenpot beginnen te groeien, of als de pot wel heel strak om de wortels lijkt te zitten. Ga voor een nieuwe pot van maximaal 20% groter dan de originele pot, en geef je plant verse aarde.

7. Geef je planten niet te veel water in het najaar

Nu het groeiseizoen voorbij is, hebben je planten minder water nodig. De meeste planten gaan dood door het geven van té veel water in plaats van de weinig water, dus zorg ervoor dat je deze fout niet maakt. Check elke week even hoe je planten erbij staan, en voel aan de aarde of hij een verse plons water nodig heeft.

Check ook Zo weet je of jouw kamerplanten water nodig hebben (of juist niet)

Meer lezen over je favoriete kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit kan je doen om je kamerplanten klaar te maken voor het najaar
Sluiten