Kunnen kamerplanten overleven op een donkere plek (zonder licht)?

Als je een echte plant lover bent, wil je overal in huis kamerplanten hebben staan. Van de zonnige plekken in de woonkamer tot de donkerdere badkamer en slaapkamer. Maar wat als je een ruimte hebt zónder lichtinval? Kunnen kamerplanten overleven op een donkere plek zonder licht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Kamerplanten kunnen niet overleven op een plek zonder licht. De ene kamerplant zal het langer uithouden dan de ander, maar als je echt een ruimte zonder ramen hebt (denk aan de badkamer of het toilet), dan zijn kunstplanten toch écht the way to go.

Planten wisselen

Een manier die ik vaak tegengekomen ben om planten tóch op een donkere plek neer te zetten, is door ze elke week met elkaar te wisselen. Men neme twee kamerplanten die wel tegen een donkere standplaats kunnen, en elke week wissel je ze met elkaar om. Zo heeft de plant een week lang de tijd om “op te laden” op een iets lichtere plek, zodat hij het op de donkere plek een stuk langer uithoudt. Maar onthoud wel: écht fijn vinden de planten dat ook niet.

Deze kamerplanten kunnen tegen een donkere plek

Mocht je de bovenstaande planten-wisselen-tactiek toch willen gebruiken om kamerplanten in een ruimte zonder licht neer te zetten, dan is het belangrijk dat je gaat voor kamerplaten die daadwerkelijk tegen een donkere standplaats kunnen. Kies je zonliefhebbers, dan is de kans groot dat ze het na een paar dagen al voor gezien houden.

De onderstaande kamerplanten kunnen goed tegen een wat donkerdere standplaats (maar let op: ze hebben dus ook wél gewoon daglicht nodig, want geen enkele plant overleeft het in het pikkedonker).

ZZ-plant

De ZZ-plant staat niet bekend als een snelle groeier. Op een donkere standplaats groeit ‘ie al helemaal niet snel, maar hij kan er wel tegen. Voor even.

Sanseveria

Deze plant kan goed tegen zonlicht, maar vindt het ook prima om op een donkere plek te staan. Hij is zo makkelijk, die Sanseveria. Houd er wel rekening mee dat ook de Sanseveria niet zal groeien als je ‘m de helft van de tijd op een donkere plek neerzet.

Misschien wel de beste optie: nepplanten

Het allerbelangrijkste: blijf de planten goed in de gaten houden. Merk je dat jouw badkamer-plant er na een halve week al veel slechter uitziet, zet ‘m dan snel weer in het licht. Hoe leuk een botanische badkamer ook kan zijn, het is zonde om planten alleen maar in huis te halen om ze vervolgens dood de laten gaan. Plastic kamerplanten zijn ook prima.

Meer lezen over kamerplanten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunnen kamerplanten overleven op een donkere plek (zonder licht)?
Sluiten