Kamerplanten buiten zetten voor frisse lucht? Goed idee! Zo pak je dat aan

Kamerplanten heten niet voor niets kamerplanten. Deze planten doen het binnen, in een ruimte waar de schommelingen van de temperatuur niet zo heftig zijn, het beste. Maar weet je dat je ook je kamerplanten naar buiten kunt brengen? Dit kan voor sommige planten hartstikke goed zijn.

Kamerplanten buiten zetten: hier moet je op letten

Het weer

Woon je in een woonwijk, in de stad, en jij van plan om je planten op het terras te zetten? Pas dan op dat het niet te heet wordt voor je planten. Die fijne 25 graden kan voor je planten zomaar ineens als 30 graden voelen – en daar worden de meeste kamerplanten niet heel gelukkig van. Andersom geldt ook: wordt het ‘s nachts nog kouder dan 15 graden? Laat je kamerplanten dan ‘s nachts niet buiten staan.

Is er storm op komst? Haal je planten dan zo snel mogelijk naar binnen. De meeste kamerplanten kunnen wel tegen een zacht briesje, maar door een heftige storm kunnen de planten compleet vernietigd worden.

Check de pot van je kamerplant

Het is ontzettend belangrijk dat de (plastic) pot van je kamerplant drainage gaten heeft. Dat zijn gaten aan de onderkant van de plastic pot, waar overtollig water door kan wegsijpelen. Als je kamerplanten ineens toch in een regenbui terecht komen, dan zullen ze in elk geval niet meteen verdrinken.

Waar zet je je kamerplanten neer?

Kijk ook uit met direct zonlicht. Planten die in huis altijd op een plek staan met indirect zonlicht, kunnen zomaar verbranden als ze ineens in de zon gezet worden. Ga dus altijd voor een mooi plekje in de schaduw als je je kamerplanten buiten zet.

Een beetje ochtendzon of avondzon kunnen de meeste planten ook wel handelen, maar vermijd het zonnetje tussen 12:00 en 16:00 voor de zekerheid.

Geef genoeg water

Kamerplanten die je binnen slechts een keer per week water geeft, hebben buiten veel meer water nodig. Check elke dag even of je planten water nodig hebben. Dit kan regen zijn, je kan ze met de gieter water geven of de tuinslang er bij pakken.

Buiten drogen planten veel sneller uit dan je denkt, dus houd daar rekening mee. Het zou zonde zijn als je je planten voor je eigen ogen ziet verdrogen.

Kijk uit voor beestjes

In de buitenlucht is je plant niet beschermd tegen ongenodigde gasten. Check je planten daarom om de dag even op beestjes, en zorg ervoor dat je de nodige middelen in huis hebt om deze beestjes eventueel te bestrijden.

Meer lezen over kamerplanten? We’ve got you covered

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

apartment therapy

Reageer op artikel:
Kamerplanten buiten zetten voor frisse lucht? Goed idee! Zo pak je dat aan
Sluiten