Roomed’s planten guide: een kamerplant verpotten, hoe doe je dat?

Op Roomed schrijven we graag over planten. Want planten zijn niet alleen erg gezond, ze doen ook enorm veel goeds voor je interieur én tuin. Maar wat doe je eigenlijk als een plant uit z’n pot groeit? Deze guide leert je alles over je kamerplant verpotten.

Als je eenmaal prachtige planten voor in huis, op het balkon of voor de tuin hebt uitgezocht, wordt het op een gegeven moment ook tijd om ze over te potten. Maar hoe werkt een plant overpotten eigenlijk?

Wat is een kamerplant verpotten?

Overpotten is het verplaatsen van een plant uit zijn huidige plastic binnenpot, naar een grotere plastic binnenpot om de groei van de plant mogelijk te maken en te stimuleren.

Wanneer een plant nog klein is, zijn de wortels logischerwijs ook klein. Maar naar verloop van tijd groeit de plant en groeien de wortels. Als je de plant niet overpot, krijgen de wortels geen ruimte om verder te groeien. Zo kan de plant zelfs doodgaan.

Beginnen met je plant overpotten? Let er dan wel op dat je dit in de juiste periode doet. In de winter nemen planten rust, dus wil je hun ritme niet verstoren. De beste tijd om een plant over te potten is in het voorjaar. Denk aan maart/april. In de zomer is ook nog oké, maar je kamerplant verpotten in de winter is eigenlijk not done.

Een kamerplant verpotten doe je zo

Overpotten klinkt simpel, maar het kan ook makkelijk misgaan. Als je het verpotte van je plant verkeerd aanpakt, kunnen binnen enkele dagen de bladeren slap of geel worden en kan de plant zelfs doodgaan. En dat wil je natuurlijk niet!

Stap 1: Nieuwe pot

Hoe pak je het dan goed aan? Je hoeft niet per se binnen- en buitenpotten te gebruiken, zolang de plant maar ruimte heeft om water op te vangen zónder dat de wortels gaan rotten.

Een truc is om een scherf van een potje omgekeerd op de bodem van de nieuwe pot te leggen. Maar je kan ook hydrocultuurkorrels op de bodem van de nieuwe pot leggen en daarboven potgrond strooien. Als je voor een grote pot kiest, is het altijd slim om deze korrels te gebruiken.

Stap 2: Potgrond

Goede potgrond is dé key bij het overpotten van je plant. Het liefst gebruik je potgrond met het RHP-keurmerk. Dat geeft een garantie op het gebied van milieu, kwaliteit, inhoud en veiligheid. Sommige planten hebben speciale potgrond nodig. Dat kan je altijd even navragen bij de plantenwinkel of online op zoeken.

Stap 3: De plant overpotten

Als je de juiste pot en potgrond hebt uitgekozen, is het tijd om te beginnen met het overpotten van de plant. Snijd eerst de kluit rond wortels weg. Wel voorzichtig, want je wilt de wortels niet kapotmaken.

Zet de plant in de nieuwe pot, strooi de nieuwe potgrond over de wortels en vul de pot. Zorg wel dat je de aarde tussendoor goed aandrukt. Geef de plant ook meteen een beetje water met wat plantenvoeding. En kijk eens aan, je bent nu helemaal in staat om zelf je planten over te potten!

Meer lezen over de verzorging van planten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roomed’s planten guide: een kamerplant verpotten, hoe doe je dat?
Sluiten