Roomed’s plantenguide: mag mijn kamerhortensia in het voorjaar naar buiten?

De kamerhortensia is de plant van de maand januari op Roomed. Deze vrolijke kamerplant met bloemen zorgt voor een kleurrijke toevoeging in elk interieur. Van een lezer kregen wij de vraag of deze kamerplant in het voorjaar naar buiten mag. Goede vraag, dat gaan we uitzoeken.

Een kamerhortensia wordt in een warme kas gekweekt, zodat de plant goed tegen kamertemperatuur kan. Daarom vroegen we ons af: overleeft de kamerhortensia het wel als ‘ie in de zomer buiten neergezet wordt?

Kan mijn kamerhortensia naar buiten?

Ja, in principe kan jouw kamerhortensia in het voorjaar naar buiten. Over het algemeen wordt IJsheiligen als richtlijn genoemd, halverwege mei. De kans op nachtvorst is na deze datum namelijk zo klein, dat vorstgevoelige planten buiten gezet kunnen worden.

De kamerhortensia is zo’n vorstgevoelige plant, juist omdat de kamerplant in een warme kas gekweekt is. Blootstelling aan (langdurige) kou kent deze kamerplant dus niet. Is er kans op (nacht)vorst, zet dan de kamerhortensia absoluut niet buiten.

Groeit een kamerhortensia buiten verder?

Super groot zullen de kamerhortensia’s buiten niet worden, ook de opvolgende jaren niet. Maar als je ze op een zonnige plek neerzet en voldoende water geeft, dan is de kans zeker aanwezig dat jouw kamerhortensia blijft bloeien en misschien ook wel wat groter wordt.

Conclusie: in principe kan de kamerhortensia in het voorjaar naar buiten, maar het is niet gegarandeerd dat de plant het daar ook echt naar zijn zin zal hebben. Tijdens koude zomers is de kans aanwezig dat de plant het niet overleeft.

Wil je hortensia’s in de tuin? Kies dan voor een specifieke tuinhortensia. Deze tuinplanten zullen niet alleen beter groeien en mooiere bloemen geven, maar zijn ook winterhard. Zo kan je jaar in, jaar uit genieten van een kleurrijk aangezicht.

Meer over mooie planten in de tuin

GroenRijkBuitenleven

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken ├ęcht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Roomed’s plantenguide: mag mijn kamerhortensia in het voorjaar naar buiten?
Sluiten