Frederique Rekers
Frederique Rekers Interieur 28 jun 2021

How to: met deze stappen leer je hoe je het beste een kamer kunt inrichten

Bij het inrichten van een kamer wordt je misschien overweldigd door alle meubelstukken, kleuren en accessoires. Het kan soms lastig zijn om van alle mooie dingen die je hebt één geheel te maken en dat is precies waar wij jullie vandaag bij gaan helpen: een kamer inrichten.

Een kamer inrichten: wat wil je weten

Bij het inrichten van een kamer in het huis is het goed om met verschillende dingen rekening te houden. Wanneer je weet wat belangrijk is en wat je wilt, kun je een plan gaan maken voor je kamer.

Jouw eigen stijl

Het allereerste wat je wilt doen is bepalen wat jouw interieurstijl is. Doe inspiratie op bij Pinterest, Instagram of een andere plek waar jij jouw wooninspiratie vandaan haalt.

Dit is jouw interieurstijl op basis van jouw sterrenbeeld


Zo kom je erachter wat je mooi vindt en wat jouw stijl is. Het is niet erg als je alles mooi vindt en niet kan kiezen (hebben wij ook vaak last van). Het combineren van twee interieurstijlen kan erg goed.

Het is ook niet erg om af en toe van deze twee interieurstijlen af te wijken, maar het gaat erom dat je een basis hebt gekozen en hiermee kunt werken.

Kleurenpalet kiezen

Vervolgens kun je gaan nadenken over het kleurenpalet dat je wilt gebruiken in een kamer. Je begint met het kiezen van één kleur en hier voeg je twee accentkleuren aan toe.

Roomed to the rescue: zo kies je het juiste kleurenpalet voor in jouw huis


Houd bij het inrichten van de kamer dit kleurenpalet in je achterhoofd en laat dit in accenten en grotere objecten terugkomen.

Je meubelstukken een plek geven

Veel mensen vinden het lastig om te bepalen waar welke meubelstukken moeten staan. De conclusie: de bank tegen de ene muur, de stoelen tegen de andere muur en that’s it. Toch is het belangrijk om iets langer na te denken over de plek van je meubelen.

Kijk bijvoorbeeld goed naar tv-aansluitingen en stopcontacten die je wilt gebruiken. Als jij je kamer inrichten moeilijk vindt, bepaal dan een centraal punt voor het belangrijkste meubelstuk in de kamer. Doe dit door te kijken naar wat je allemaal wilt kunnen doen in die kamer.

Dit zijn de 3 belangrijkste ruimtes in de leer van Feng Shui


Vind je het belangrijk om in je woonkamer gezellig te kunnen eten met gasten of is jouw woonkamer voornamelijk bedoeld om te netflixen en is dus een fijne bank het belangrijkst?

4 dingen om vanavond nog op te ruimen (tijdens het Netflixen bijvoorbeeld)

Ook de ruimte ònder de meubels is belangrijk. Ruimte onder een bank/bed laten de vloer groter lijken en dus ook de kamer. Als je een erg grote kamer hebt kan je dus beter kiezen voor een bank/bed met korte poten zodat het voller lijkt.

Houd rekening met de looppaden

Het is goed om rekening te houden met de ‘looppaden’ in de kamer en draairichtingen van de deuren. Een looppad ligt ongeveer tussen de 50-70 centimeter. Meubels moeten dus minimaal 50 centimeter van elkaar af staan zodat je overal makkelijk bij kan.

Ook de deuren moeten makkelijk bereikbaar zijn en zonder obstakels open en dicht kunnen draaien. Het klinkt misschien voor de hand liggend maar toch vervelend als na het inrichten van de kamer jij er niet meer uit kan.

Muren verven

De meubels zijn uitgekozen en je hebt een kleurenpalet. Nu kun je gaan nadenken over kleuren van je muur. Een veel gemaakte fout bij het inrichten van een kamer is éérst de muren verven en dan pas de meubels kopen.

Het is namelijk veel slimmer om dit om te draaien. Verf is er in honderden kleuren en tinten terwijl meubelstukken vaak maar in een paar kleuren komen. Zonde als jouw nieuwe bank vloekt met je muur.

Lichtinval

Genoeg daglicht is erg belangrijk voor je. Als je weinig ramen hebt, probeer er dan voor te zorgen dat hier geen grote dingen voor komen te staan. Dit blokkeert het daglicht dat juist in de kamer zo schaars is.

Als je kamer donker lijkt, kies dan voor lichte kleuren die het licht reflecteren. Ook reflecteren gladde en glanzende materialen het licht in een kamer goed.

Naast daglicht is ook sfeerlicht erg belangrijk. Je kan nadenken over of je warm of koud licht wilt en waarvoor je het nodig hebt. Houd je van lezen? Zorg dan voor een fel bureaulampje. Als je vooral houdt van gezelligheid is indirect en warm licht het best.

De muren decoreren

De meubels hebben hun plek gevonden, het vindt zijn weg in de kamer en nu gaan we naar de muren kijken. Lege muren zijn een teken van een onvolledige kamer. Je hoeft niet elke centimeter op te vullen maar een beetje muurdecoratie kan geen kwaad.

Ga op je gevoel af en kies wat jij mooi vindt. Houd bij het kiezen rekening met jouw kleurenpalet en interieurstijl, en je kamer inrichten wordt een eitje.

Een kleine studentenkamer inrichten doe je aan de hand van dít voorbeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ThuisinterieurHomedecoThespruceWoonkamer-ideeen

Reageer op artikel:
How to: met deze stappen leer je hoe je het beste een kamer kunt inrichten
Sluiten