Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 3 okt 2020

Goed om te weten: zo kan je het beste kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag verwijderen is niet het meest sexy klusje in huis. Maar als je wil dat je badkamer blijft blinken, is het toch wel nodig. Om je een handje te helpen hebben we daarom een aantal tips voor je op een rij gezet. Zo ontkalk je gemakkelijk je sanitair en huishoudelijke apparaten.

Als je dan toch in de badkamer bent: dit zijn vier tips voor het schoonmaken van je douchedeur.

Badkamer en toilet ontkalken

Druppel na druppel wordt het kalklaagje op de kranen, douchekop, tegels en in je toilet groter. Met name op glas en chroom is het dunste, witte laagje kalk al snel zichtbaar. Bovendien lost zeep en shampoo slecht op in kalkrijk water, waardoor je een geelgrijze aanslag krijgt in je douche of bad.

De douchekop
Maak de douchekop los en leg deze 24 uur in schoonmaakazijn. Als dit niet lukt, kun je ook nog een plastic zakje met schoonmaakazijn vastbinden aan de douchekop.

Glas
Kalkaanslag op je douchedeur? Schoonmaakazijn is wederom the holy grail. Maak een doekje vochtig en voeg een beetje azijn toe. Vervolgens maak je het glas schoon, spoel je het na en veeg je het weer droog.

Tegels
Voeg aan wat warm water een beetje wasverzachter toe: klaar is je speciale sopje voor het verwijderen van kalkaanslag op je tegels.

Toilet
Kalkaanslag in een toiletpot kun je goed weghalen door er ‘s avonds – voordat je gaat slapen – een steradent tablet(kunstgebit reiniger) in te gooien. Een afwasblokje van de vaatwasser helpt ook. In de ochtend spoel je je toilet door en klaar!

Lekker fris: álles wat je wilt weten over het schoonmaken van de wc

Hygiëne

Wist je dat kalkaanslag er niet alleen niet zo fraai uitziet, maar ook slecht is voor de algehele hygiëne? Het vormt namelijk een poreus oppervlak waar bacterieren en schimmels snel ontstaan. Kalkaanslag heeft ook een grote invloed op hygiëne. Het vormt namelijk een poreus oppervlak waar snel een biofilm van bacteriën en schimmels ontstaat.

Waterkoker ontkalken

Ben je een echte theeleut? Dan is het belangrijk om regelmatig je waterkoker te ontkalken. Gelukkig kan dat heel gemakkelijk, met een beetje schoonmaakazijn (en eventueel citroensap).

Hoe je te werk gaat? Vul je waterkoker voor éénderde met schoonmaakazijn en voor tweederde met water. Voeg citroensap toe voor een lekkere geur. Vervolgens laat je het water koken en giet je daarna de waterkoker weer leeg. Om hierna te kunnen genieten van een smakelijk kopje thee, kun je het beste nog drie maal gewoon water koken en weggieten.

Heb je de schoonmaak vibes te pakken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed om te weten: zo kan je het beste kalkaanslag verwijderen
Sluiten