Hannah Westra
Hannah Westra Kunst 2 januari 2016

Jongeren maken een modern amfitheater van afgedankte materialen

Hoewel vervallen gebouwen en verlaten plekken in steden stiekem iets magisch hebben, is het ergens ook doodzonde dat er nauwelijks meer naar wordt omgekeken. Maar als die plekken meteen worden afgebroken voor een nieuw bouwplan, vinden we dat ook een beetje jammer. Dat vindt deze groep creatieve net afgestudeerden ook. Zij gaan regelmatig op zoek naar dit soort plekken in Valparaiso, Chili. De laatste plek die ze tegenkwamen, toverden ze om tot modern amfitheater ‘The Wave’ zonder de originele elementen (inclusief graffiti) aan te tasten. Dat ziet er heel bijzonder uit!

De groep, die zichzelf Sitio Eriazo noemt, bestaat uit net afgestudeerde theatermakers, kunstenaars en architecten. Toen ze deze plek tussen de gekleurde Chileense huisjes tegenkwamen, wisten ze dat ze er iets bijzonders van konden maken. Kijk maar even mee…

Sitio Eriazo werkte samen met designbureau The Scarcity and Creativity Studio om een publieke performance space te ontwerpen en bouwen, wat uiteindelijk een modern amfitheater werd. De plek, eerst een open plein met muren vol graffiti waar niemand kwam, wordt nu gebruikt voor gratis theater-, muziek- en circusvoorstellingen voor de bewoners van de stad.

Voordat ze aan de bouw van het amfitheater konden beginnen, moest Sitio Eriazo al het afval dat zich op de plek had verzameld weghalen, de gevaarlijke delen veilig maken en tijdelijke voorzieningen toevoegen. Het design van The Wave lijkt heel erg op dat van een oud amfitheater. De zitplekken zijn zo geplaatst dat bezoekers ook vanaf de achterste rij het ‘podium’ op de grond kunnen zien. Het theater maakte de groep van gerecyclede afgedankte materialen uit de nabije omgeving.

Onder de theaterbanken maakten ze een keuken. Daar bereiden ze maaltijden, die ze weer verkopen zodat ze de voorstellingen gratis kunnen houden. Ze maken voornamelijk gerechten van groenten en kruiden uit de tuin in het amfitheater.

www.contemporist.com

Reageer op artikel:
Jongeren maken een modern amfitheater van afgedankte materialen
Sluiten