Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 28 januari 2016

Je ziet ze niet, maar dit moderne huis heeft drie verdiepingen

Dit moderne huis staat op een berg in het noordoosten van Bulgarije. De woning heeft drie verdiepingen, hoewel het vanaf de buitenkant net lijkt alsof de rest van het huis onder de grond is gebouwd. Deels is dat waar, maar ergens is dat ook een illusie. Maar goed, met een panoramisch uitzicht over de bergen, genoeg privacy én een wijnkelder op de laagste verdieping hoor je ons niet klagen!

Hoewel je dus maar een klein stukje ziet, is de woning in totaal zo’n 980 vierkante meter groot. Het ontwerp lag in handen van architectenbureau I/O Architects.

Het moderne huis heeft drie verdiepingen waarvan de onderste écht onder de grond zit. Hier vind je de onder andere de wijnkelder. Het dak van de tweede verdieping veranderde het architectenbureau in een tuin met gras. Aangezien de derde verdieping een stuk kleiner is en over de hele omtrek glazen wanden heeft, lijkt het vanbinnen net alsof dit de benedenverdieping is. Daarnaast zorgen de wanden ervoor dat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen en dat de bewoners een geweldig panorama uitzicht hebben over het landschap.

De buitenkant van het huis is volledig omringd door een muur van gestapelde stenen. De enige opening in deze muur leidt naar de hal en garage op de tweede verdieping. Op deze verdieping is een groot deel van het interieur gemaakt van hout dat bij elkaar gesprokkeld is uit de nabije omgeving. Hier zijn onder andere de slaapkamers, badkamers en privé sauna te vinden.

Op de bovenverdieping zijn de woonkamer, eetkamer en keuken te vinden. Deze ruimte heeft een hoog puntdak dat de architecten vanbinnen bedekten met houten planken. Om de aandacht enigszins van het hoge plafond af te leiden, plaatsten ze achter de eethoek een zwarte wand. Hierachter maakten ze de keuken. Heb jij thuis ook hoge plafonds en weet je niet zo goed wat je ermee aanmoet? In dit artikel geven we je zeven tips.

Zowel op het dak van de tweede verdieping als op de begaande grond maakten de architecten een veranda met tuin. Ideaal, want de bewoners kijken uit over het hele landschap, terwijl ze wel al hun privacy behouden door de beschermende muren en de hoger liggende tuin. Tegelijkertijd krijgen ze genoeg daglicht binnen door grote ramen aan de achterkant.

www.ioarchitects.com

Reageer op artikel:
Je ziet ze niet, maar dit moderne huis heeft drie verdiepingen
Sluiten