Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 28 nov 2015

Je moet heel goed kijken om te zien hoe dit glazen huis in elkaar steekt

Wonen in een glazen huis. Sommige mensen zullen er niet aan moeten denken en voor anderen is het een droom. Dit huis in Japan heeft muren van glas, maar eigenlijk is dat helemaal niet het bijzonderste element aan dit design. Wat dat wel is? De manier waarop de twee verdiepingen van het huis in elkaar overlopen. Want hoewel je zou zeggen dat je door het glas meteen ziet hoe het huis in elkaar zit, moet je in dit geval toch echt even heel goed kijken!

Het glazen huis is een ontwerp van Yuusuke Karasawa Architects. De woning staat tussen een aantal vrij normale stenen huizen in de grote stad Saitama in Japan, waardoor het extra opvalt. Kijk maar even mee…

Het totale grondoppervlak van dit huis is ongeveer dertig vierkante meter. Maar iedere aparte vloer is zo’n vijftien vierkante meter groot. Het sowieso al vrij compacte huis zit dus behoorlijk complex in elkaar! Hoewel het huis eigenlijk maar twee verdiepingen heeft, verdeelde de architect deze in vier delen. Hierdoor heeft de ene helft een extra hoog plafond en heeft het andere deel een tussenverdieping.

De zigzag lijnen geven de verdeling tussen de verdiepingen aan. Bij een aantal hoeken zit een tussenverdieping. Bij de hoeken waar dat niet zit, zit een verticale constructie waardoor het gebouw een symmetrisch geheel blijft. Een aantal van de lijnen functioneert tegelijkertijd als trap.

De ingewikkelde constructie van de verdiepingen doet ons een beetje denken aan dit compacte huis in Japan, waarbij de architecten in de hoogte werkten om zoveel mogelijk van de kleine ruimte te profiteren. Ook hier kozen de architecten enkel voor tussenverdiepingen, aangezien de ruimte hierdoor groter voelt. Benieuwd naar meer manieren waardoor je een klein huisje groter kan laten voelen? In dit artikel geven we je een aantal ideeën die je gewoon thuis kunt toepassen.

De architect liet zich voor dit project inspireren door de moderne samenleving waarin orde en diversiteit volgens hem steeds meer samenkomen. Hij hoopt dan ook dat deze complexe manier van ontwerpen steeds normaler wordt.

Zie jij zo’n ingewikkeld huis als een leuke uitdaging of heb je toch liever normale verdiepingen waarbij het inrichten een stuk makkelijker is? Wij zijn benieuwd. Laat het ons weten in de comments hieronder!

Fotografie: Koichi Torimura

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

yuusukekarasawa.com

Reageer op artikel:
Je moet heel goed kijken om te zien hoe dit glazen huis in elkaar steekt
Sluiten