Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 31 mrt 2020

5 handige tips om je huis eens flink op te ruimen

Bepaalde klusjes in huis horen niet bij je standaard riedeltje en daardoor worden ze vaak vergeten. Toch zijn deze dingen belangrijk om eens in de zoveel tijd te doen om voor een goed opgeruimd huis te zorgen. En dit is het perfecte project om aan te pakken terwijl je wat langer thuis zit. Flink je huis opruimen wordt een eitje met deze 5 tips.

We zijn het er allemaal over eens dat een opgeruimd huis gewoon veel fijner is. Jij voelt je beter en je huis is gewoon veel mooier op deze manier. Daarnaast kun je zo relaxter thuiswerken en de kinderen kunnen lekker hun ding doen (en daarbij weer rommel maken).

Je huis opruimen met deze 5 tips

1. Zoek je spullen uit

Je spullen uitzoeken is altijd de eerste stap. Begin met plekken die je vaak overslaat omdat het net even teveel werk is. Heb je bijvoorbeeld recent in je keukenkastjes gekeken naar producten die er al langere tijd liggen en bijna over datum gaan? Vast niet.

Trek de kasten leeg en gooi weg wat je niet meer kunt gebruiken. Ga na de keuken verder met bijvoorbeeld je kledingkast. Het is de perfecte tijd om je winterkleding uit te zoeken; de lente komt er namelijk aan. En wat dacht je van het opruimen van de badkamer kastjes? Er zijn vast vele spullen die half op zijn en weg kunnen. Wees hierbij ook lekker streng voor jezelf.

2. Doneer spullen

Doneren is vaak de stok achter de deur die mensen nodig hebben om veel weg te doen. Als je in gedachten houdt dat je wat spullen wil doneren en iemand anders gelukkig maakt, doe je misschien wel meer weg dan je in eerste instantie wilde.

Heb je nog goed eten over uit een kerstpakket dat je zelf toch niet gaat eten? Doneer het aan de voedselbank. Kleding je al seizoenen lang niet hebt gedragen? Hup, naar het Leger des Heils. Zo verricht je een goede daad en maak je ruimte in huis.

3. Gebruik nieuwe opbergmethodes

Soms moet je een beetje creatief zijn om optimaal gebruik te maken van de ruimte in je huis. Heb je bijvoorbeeld smalle hoge kastjes in de keuken met weinige planken om dingen op te zetten? Maak dan gebruik van opbergbakken om meer ruimte en overzicht te creëren.

Hetzelfde geldt voor het medicijnkastje in de badkamer. Die zijn vaak lekker hoog, maar met weinig plankjes. Leg daar bakjes in zodat jaar extra spulletjes op en in kan zetten. Zo kun je meer kwijt en kun je ook beter zien wat je hebt.

4. Ruim oppervlakten op

Het sluipt er bij ons allemaal in: oppervlakten in huis die bezaaid liggen met spullen. Denk aan stapels oude post op de keuken tafel of random kastjes in het huis waar we onze sleutels op gooien.

Zorg ervoor dat ieder oppervlakte in jouw huis lekker opgeruimd is. Dat er op de keukentafel alleen spullen liggen die je op dat moment nodig hebt of met uitzondering een leuk plantje of een bos bloemen. Maak het een taak voor jezelf om voor alle spullen een plekje in een kast of bakje te vinden.

5. Maak voor alles plek

En dat brengt ons op het volgende: maak voor alles plek in je huis. Zorg dat je alle spullen ergens weg kan stoppen en dat je daarna ook weet waar je die spullen weer moet vinden. Denk bijvoorbeeld aan haakjes voor je sleutels in de gang of een leuke bak om de post in te leggen die bestemd is voor anderen in het huis.

De Roomed Clean Up Challenge (kan ook in april!)

Je hebt nu in ieder geval geen excuus om niét je huis op te ruimen. Als je nog wat extra hulp kunt gebruiken, hebben wij nog een goed idee. In februari organiseerden wij de Clean Up Challenge. Iedere dag 15 minuten lang opruimen om zo aan het einde een schoon en opgeruimd huis te hebben. Toen had je misschien geen tijd, maar nu wellicht wel. Alle dagen van de Clean Up Challenge vind je hier.

Meer opruim advies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 handige tips om je huis eens flink op te ruimen
Sluiten