Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 23 okt 2014

Is dit het studentenhuis van de toekomst?

Al jaren kampt Nederland met een tekort aan studentenwoningen met als gevolg dat de huurprijzen alleen maar omhoog gaan en het studentenleven steeds duurder en – ja, echt wel – zwaarder wordt. Dit probleem doet zich niet alleen in Nederland voor, maar wereldwijd. Zo ook in Zweden, waar het architectenbureau Tengbom in samenwerking met de Universiteit van Lund op zoek ging naar een duurzame oplossing voor het tekort aan studentenwoningen.

Het resultaat is een super schattig en eco-vriendelijk huisje van slechts tien vierkante meter. Het ontwerp van het huisje is efficiënt en praktisch waardoor alle basisbenodigdheden aanwezig zijn. Badkamer, keuken, inklapbare eettafel, slaapkamer en bureau; het past allemaal op tien vierkante meter en nog stijlvol ook!

Duurzaam & low-budget
Door het gebruik van gelamineerd hout is het huisje een duurzaam en goedkoop alternatief voor een studentenwoning. De productie van gelamineerd hout vraagt namelijk minder energie en is milieuvriendelijker dan staal of beton. Bovendien biedt gelamineerd hout een goede brandveiligheid en kan het hout lokaal verkregen worden en hoeft het niet van ver getransporteerd te worden, waardoor CO2-uitstoot beperkt blijft.

Het groene interieur herinnert je maar al te graag aan het eco-vriendelijke karakter van het huisje.

In 2013 stond het huisje in het Virserum Art Museum en dit jaar worden 22 huisjes voor het eerst geproduceerd voor de markt. De prijzen zijn nog niet bekend, maar het uitgangspunt is een halvering van de huidige huurkosten in Zweden en aangezien Scandinavische prijzen vaak hoog liggen, verwachten wij dat dit huisje echt een koopje zal zijn!

Zou jij als student wel in dit groene en goedkope huisje willen wonen? Laat je reactie achter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.tengbom.se

Reageer op artikel:
Is dit het studentenhuis van de toekomst?
Sluiten