Geert Remmelink
Geert Remmelink Design 19 jun 2016

Interieurtrends 2017: hoe ziet ons huis er volgend jaar uit?

Dagelijks geven we je de beste tips en inspiratie, zodat jij echt alles uit je huis kunt halen! En om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, is het belangrijk te weten wat er speelt op interieurgebied. Want of je nou een trendvolger bent of niet; ongemerkt bepalen trends toch wel een beetje wat we wel en niet mooi vinden. En indirect hebben trends dus toch wel invloed op hoe ons huis eruitziet. Wij kijken natuurlijk altijd een beetje verder vooruit en zijn nu al volop bezig met de interieurtrends voor volgend jaar. En wie kun je dan beter benaderen dan een trendwatcher én interieurdesigner in één? We vroegen daarom Gaby Fecken van Gestel hoe ons huis er volgens de trend-forecast volgend jaar uitziet.

Als iemand ons over de nieuwste interieurtrends kan vertellen, is Gaby het namelijk wel. Ze heeft ruime ervaring op het gebied van interieurdesign, trends en kleuren en kan daarom als geen ander een kijkje in de interieur-toekomst nemen. Benieuwd? Lees snel verder en schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste interieurtrends.

Benieuwd naar de interieurtrends van 2018? Lees dan dit artikel!

Eerst even voorstellen..

Gaby Fecken van Gestel is een echte kleur addict. Samen met haar partner Peter Fecken runt ze interieurstudio HEMELSby en als trendwatcher is ze dé expert op het gebied van kleur in huis. Op haar blog Taste of Colour vertelt ze alles over de nieuwste trends en kleuren. Verder geeft ze advies en presentaties over kleur en volgt ze de trends op het gebied van kleur en interieur op de voet. Voor ons genoeg redenen om haar een paar vragen te stellen over de kleuren en materialen die we volgend jaar in huis verwachten (en welke trends we gedag zeggen).

Wat is na dit jaar echt passé?

“Pastel en poedertinten gaan we steeds minder terugzien. Het is na dit jaar over met de liefelijke touch in het interieur. Poederroze en lavendelblauw waren dé kleuren van 2016, maar gaan langzamerhand plaatsmaken voor wat warmere kleuren. Ook aan de kopertrend komt nu echt een einde. Koper was voor een aantal jaar dé metallic in huis, maar dat tijdperk is nu echt voorbij. Hetzelfde geldt trouwens voor wit marmer, dat ook steeds meer gaat verdwijnen.”

Hoe gaat ons huis er volgend jaar uitzien?

“Ons interieur wordt volwassen. Dat betekent dat de zachte en liefelijke kleuren in huis vervangen worden door diepere en warme kleuren, zoals bruin en terracotta. Een warmere sfeer betekent ook meer donkere kleuren, in plaats van het lichte kleurenpalet dat we nu nog veel zien. Bij die warmere trend past ook groen. Groen = booming! Ga dus voor veel planten in huis, maar ook voor een groene touch in materialen. En met een groene muur sla je de spijker helemaal op z’n kop!”

Vroeger was het gezegde: groen kost poen. Maar dat is gelukkig allang niet meer zo!

Niet alleen de kleuren worden warmer, maar ook de materialen. Messing, brons en gekleurd natuursteen gaan een steeds grotere rol spelen in ons interieur, aldus Gaby. Wil jij alvast een bronzen touch aan je interieur toevoegen? Hier zie je hoe je met brons een stijvolle boost aan je home office geeft.

Bron: Greycork

Opvallend aan de interieurtrends van 2017

Volgens Gaby is flat packed wat betreft design dé trend van volgend jaar. Deze slimme manier van verpakken is natuurlijk geïntroduceerd door IKEA. Inmiddels hebben veel ontwerpers deze trend overgenomen én verbeterd. Het draait nu niet meer alleen op slim verpakken, maar ook om gemakkelijk demonteren. Handig als je gaat verhuizen, want opgevouwen neem je de meubels toch een stuk makkelijker mee. En waar flat packed tot nu toen alleen nog maar toegepast werd bij houten meubels, slagen steeds meer designers erin om ook meubels met zachte materialen (zoals een stoel of bank) flat packed te verkopen.

En wat verandert er zoal voor designers?

“Naast flat packed zijn er voor ontwerpers veel meer mogelijkheden door nieuwe materialen. Dat komt vooral doordat steeds meer designers zich bewust zijn van het feit dat afval ook een grondstof is – of kan zijn. Recyclen doen we nu al een tijdje, maar daarmee gaan we volgend jaar veel meer de diepte in. Upcyclen wordt steeds meer een manier voor ontwerpers om nieuwe materialen te ontwikkelen. Zo kan er van oude fruitschillen tegenwoordig al leer gemaakt worden.” Dat lijkt ons een prima motivatie om nog een extra banaantje te eten!

Het is nu mogelijk om met een 3D-printer zachte vezels te printen. Stel je voor wat je daar allemaal voor gave producten van kan maken!

Bron: Bolia

Kortom, hoe zou je dé stijl van 2017 omschrijven?

“Avant-gardistisch en volwassen. Avant-garde staat voor baanbrekend en vernieuwend, iets wat zeker opgaat voor de stijl van volgend jaar. Je ziet ook dat er binnen de wereld van interieurdesign teruggekeken wordt naar de jaren ’20 van de vorige eeuw, het tijdperk van de avant-garde. Dat vertaalt zich onder andere in grote kleurvlakken en onconventioneel design.”

Bron: Moooi
Bron: Interior Review

Nog tips?

  • Voor een avant-gardistisch interieur moet je durven. Verf bijvoorbeeld een complete muur – inclusief plinten, kozijnen en deuren – in een diepe en rijke kleur. In een matte uitvoering lijkt het alsof de muurverf doorloopt. Hiermee creëer je een krachtig statement en rust.
  • Vloerkleden zijn het helemaal. Met een kleurig kleed in een ronde of organische vorm zit je voor volgend jaar zeker goed. Ga voor een kleed dat alle meubels met elkaar verbindt. En zorg ervoor dat alle meubels op het kleed staan, al is het maar met een voorpoot. Zo creëer je rust en worden alle meubels met elkaar verbonden.
  • Planten, planten, planten. Vetplanten, hangplanten, grote planten, groepjes planten. Zelfs de cactus blijft terugkomen. En ohja, planten!
  • Volg vooral je eigen stijl en laat je inspireren door interieurtrends die je aanspreken. Maar probeer niet een trend te imiteren. Het is een cliché, maar blijf dicht bij jezelf. Je woonomgeving is en blijft een verlengstuk van je identiteit en persoonlijkheid. Hou dat in het achterhoofd bij het stylen van je huis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Interieurtrends 2017: hoe ziet ons huis er volgend jaar uit?
Sluiten