Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Trending 21 feb 2019

De laatste interieurtrend staat helemaal in het teken van body positivity (and we love it)

Van mokken met vagina’s en borduurwerkjes met borsten tot posters met lichamen in alle soorten, maten en huidskleuren: body positivity is hot, óók op interieurgebied. En daar doen wij maar al te graag aan mee!

Mocht je de trend nou helemaal gemist hebben: body positivity is een maatschappijke beweging die, simpel gezegd, het idee promoot dat ieder lichaam goed is zoals het is en iedereen evenveel waarde heeft onafhankelijk van uiterlijk. Je oordeelt dus niet over het uiterlijk van anderen (“Goh, die is dik, dan zal ze wel weinig doorzettingsvermogen hebben”) en probeert je eigen lichaam te accepteren zoals het is, of dat nu aan het schoonheidsideaal voldoet of niet. Bodyshaming is verkeerd, of je nu dikke of dunne mensen belachelijk maakt.

Ieder lichaam is prachtig

Dat schoonheidsideaal zoals wij het kennen zou immers een onhaalbare creatie van de vrouwonderdrukkende maatschappij en de dieetindustrie zijn; het maakt niemand gelukkig en zorgt zelfs voor het bestaan van onder andere eetstoornissen. Dus heb je zin in een halve reep chocolade, dan mag je die eten zonder je schuldig te voelen of minder op te scheppen bij het avondeten.

Hoewel deze beweging dus voor iedereen geldt, komt body positivity oorspronkelijk voort uit de fat acceptance-beweging, die zich inzet voor de acceptatie van dikke lichamen en verzet tegen het idee dat vet lelijk, ongezond of algemeen slecht is. Een belangrijke stap in het bereiken van die acceptatie, is de representatie van verschillende soorten lichamen in de (sociale) media. Niet alleen maar #fitgirl-foto’s van knappe slanke witte meisjes, maar ook afbeeldingen van gehandicapte vrouwen, mensen met huidproblemen, et cetera.

Body positivity in je interieur

En die representatie kan natuurlijk ook prima in kunst! Er zijn allerlei kunstenaars die laten zien dat er ontelbare vormen borsten zijn en dat die helemaal oké zijn, dat de perfecte vulva niet bestaat, dat vetrollen helemaal oké zijn. Vrouwelijk naakt in je huis laat ook nog eens zien dat naakt helemaal niet geseksualiseerd hoeft te worden, maar dat borsten nu eenmaal bestaan. Heb je dus niet alleen een mooie decoratie in je huis, maar ook een stukje verzet tegen de maatschappij. Top, toch?

Afbeelding body positivity in je interieur 2

We zijn bijvoorbeeld echt fan van de geborduurde NUDE SERIES van de Canadese PennyEmbroideryArt op Etsy. Dit wil je toch aan je muur hebben hangen? De linker koop je vanaf € 22,11 (afhankelijk van de gewenste grootte), de rechter voor € 19,35. En deze toffe verkoopster heeft dus nog veel meer mooie borduurwerkjes waarin ze de vormen van het vrouwelijk lichaam verkent.

Afbeelding body positivity in je interieur 3
Afbeelding body positivity in je interieur 4

Ook deze kleurrijke geïllustreerde mokken met vagina’s zijn geweldig om in de kast te hebben staan – of cadeau te geven aan die ene feministische vriendin. Beide mokken kosten € 13,68; dit is de eerste en de onderste vind je hier.

Afbeelding body positivity in je interieur 5

De posters met vrouwen in allerlei maten en huidskleuren zijn wederom een groot favoriet. Vooral als die vrouwen yoga doen, want ook dat is natuurlijk niet alleen voor hipster jonge meisjes. De linkerposter koop je voor € 11,82, de middelste vind je hier vanaf € 14,59 (afhankelijk van de grootte) en voor de rechter betaal je ook € 11,82.

Afbeelding body positivity in je interieur 1

Deze poster is echter misschien wel onze favoriet: zo’n mooie illustratie! Hij kost € 21,47 op Etsy.

Meer toffe interieurtrends:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De laatste interieurtrend staat helemaal in het teken van body positivity (and we love it)
Sluiten