Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 25 mei 2020

Veelvoorkomende interieurfouten: zó voorkom je ze (volgens een expert)

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Deze week praat ze ons bij over dé quick fix voor veel voorkomende interieur foutjes. Doe er je voordeel mee!

Als interieur stylist ben ik natuurlijk geregeld bij mensen thuis. Veel gehoorde interieur problemen als ‘ik mis iets’ of ‘het voelt niet af’ zijn vaak heel simpel op te lossen. Ik heb de afgelopen weken de meest voorkomende ‘foutjes’ en quick fixes voor jullie bijgehouden.

Rommelig aanrecht

Zelf ben ik een getalenteerd rommelmaker. Dus ik weet als geen ander dat het aanrecht een uitstekende plek is om allerlei leuke decoratie op te zetten. Maar voor je het weet zie je door de snijplanken, kruidenplantjes en fruitschalen de keuken niet meer. Met zo’n vol aanrecht kun je opruimen tot je een ons weegt maar je keuken zal nooit echt geordend ogen.

Kijk dus kritisch naar wat je neerzet. Voegt het echt wat toe? Vergeet vooral niet dat je een aantal rustpunten in je blikveld wil creëren. Dit zorgt voor een opgeruimde aanblik zonder dat je gelijk al je deco hoeft weg te halen.

> Lees ook: Rommelige keuken? Met deze tips zorg je ervoor dat je keuken altijd opgeruimd blijft

gallery wall in hoek van de kamer
Bron: Bolaget

Te hoog hangende wall art

It’s lonely at the top. Dit geldt ook voor je wall art. Als je een poster of schilderij te hoog op hangt valt het simpelweg buiten de boot en doet het niet lekker mee met de rest van je interieur. Zonde! Probeer het midden van je wall art zo veel mogelijk op ooghoogte te hangen.

Houd deze regel ook aan als je een groepje op hangt. Leg deze eerst uit op de grond en meet uit waar het midden zit. Begin ook in het midden met ophangen er werk naar buiten toe. You’ve got this.

Meubels uit proportie

Denk je eerst nog dat je ruime hoekbank mak-ke-lijk gaat passen in je nieuwe huis, blijkt ie eenmaal op bestemming toch lomp groot te zijn. Wie voelt zich aangesproken? Geen zorgen, dit gebeurt echt heel vaak. Als je gaat verhuizen of gaat herinrichten is een goed werkend ruimtelijk inzicht een plus. Niet iedereen is gezegend met zo’n timmermansoog en daarom heb ik een tip voor je die nog goedkoop is ook.

Houd een rol schilderstape bij de hand. Schilderstape? Ja, dat lees je goed. Hiermee kun je, zonder de vloer de beschadigen, de afmetingen van je (nieuwe) meubels op de grond plakken en kijken of ze niet te groot of juist te klein zijn. En of de ruimte tussen de bank en de TV niet te groot is. En of je nog wel tussen de tafel en de kast door kan lopen. En en en… Nou ja, je leest het al. Dat wordt plakken.

boekenkast
Bron: Bolaget

Saaie boekenkast

Op zich is er natuurlijk niets ‘fout’ aan een recht-toe-recht-aan ingerichte boekenkast. Maar zonde is het wel want het kan zoveel leuker. Om je boekenkast een stylist touch te geven laat je 80% van je boeken gewoon recht opstaan en verdeel je de overige 20% in stapeltjes die je verspreid door de kast legt. Maak verspreid door de kast wat plekken vrij. Hier kun je je mooiste items laten shinen.

Om het geheel af te maken voeg je nog een (vet)plantje toe. Als je niet meer te stoppen bent, kun je de boeken ook nog op kleur sorteren en spelen met de verschillende hoogtes.

Niet na gedacht over textuur

Bij het inrichten van een woning wordt er vaak wel nagedacht over kleur maar niet over textuur. Dit heeft vaak als gevolg dat de ruimte alsnog saai oogt terwijl je juist zo goed hebt nagedacht over de inrichting en de kleuren. Gelukkig kun je nog genoeg textuur toevoegen met items als kussens, klein meubels, raamdecoratie, manden en vloerkleden.

Om je interieur interessant te maken ga je opzoek naar texturen die uitnodigen tot aanraken. Denk bijvoorbeeld aan jute, faux fur, grof gebreid wol, kurk, onbehandeld hout of geborsteld metaal. Wees niet bang om ‘te ver’ te gaan. In een qua textuur vrij basic interieur geeft dit de boel juist wat karakter.

> Ook schreef Marlies over het toevoegen van kleur in 4 stappen. Je leest ‘m hier.

Interieur stylist Marlies Novica heeft een duidelijke missie: mensen verliefd laten worden op hun eigen huis. Met haar bedrijf ExpatHome laat ze Amsterdamse expats kennis maken met onvervalste Hollandse gezelligheid door middel van warme interieur ontwerpen. “Of mijn ontwerpen Instagram waardig zijn, interesseert me niet zo. Ik wil graag een plek creëren waar iemand juist even kan ontsnappen van alles wat van ze verwacht wordt en lekker kan ontspannen. Het belang van rust wordt vaak over het hoofd gezien. Zonde vind ik dat.”

Interieurfouten
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veelvoorkomende interieurfouten: zó voorkom je ze (volgens een expert)
Sluiten