Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 18 sep 2019

Beter worden in interieurfotografie: 7 tips om je een handje te helpen

Het maken van goede interieurfoto’s is niet gemakkelijk, maar met de populariteit van Instagram is interieurfotografie binnen korte tijd booming geworden. Op de Roomed redactie zoeken we ook regelmatig naar dat perfecte plaatje. Deze 7 tips gaan jou helpen.

Met interieurfotografie is het belangrijk dat je foto’s niet te kil worden, maar ook niet te druk. Je mag niet tegen licht in fotograferen (want lelijke schaduwen!), en het liefste ook nog met een statief. Allemaal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.

Wil jij ook graag beter worden in interieurfotografie? We hopen je met deze tips een flinke duw in de goede richting te doen.

6 tips om beter te worden in interieurfotografie

1. Kijk voordat je begint met fotograferen écht goed naar de ruimte

Je hebt er natuurlijk over nagedacht wel foto je wilt maken, en alles opgeruimd wat op die foto komt. Toch is het handig om voordat je begint met fotograferen nog eens écht goed naar de ruimte te kijken.

Liggen alle kussens recht, en met de ritssluiting uit het zicht? Hangen de gordijnen mooi en zonder kreukels naar beneden? En is dat nou een vlek op de grond? Dat zijn allemaal dingen waar je in eerste instantie misschien overheen kijkt, maar op de foto kunnen deze ‘foutjes’ ineens extra opvallen.

2. Poets je persoonlijkheid niet weg

Een clean, minimalistisch huis kan natuurlijk hartstikke fijn zijn. Maar als dat eigenlijk niet jouw stijl is, dan is het ook echt niet nodig om dat op de foto zo over te laten komen.

Is jouw keuken altijd een beetje rommelig? Laat het dan lekker zo. Daarmee laat je zien dat je niet 13-in-een-dozijn bent, maar juist heel menselijk. Iedereen heeft immers wel een hoekje in huis waar altijd een beetje rommel ligt. Dat maakt het gezellig, toch?

3. Maak foto’s op het juiste moment van de dag

In ieder huis is er een juiste tijd van de dag om te fotograferen. Bij mij is dat aan het eind van de middag, het liefst op een dag met een beetje bewolking. Het is dan heerlijk licht in mijn huis zonder dat er harde schaduwen zijn.

Ga voor jouw huis ook op zoek naar zo’n tijd. Dit kan je het beste doen door op een vrije dag om het uur een foto te maken, en deze foto’s naast elkaar te zetten. Zo zie je in één oogopslag wat voor jou de beste tijd is om mooie foto’s te maken.

4. Maar maak ook gebruik van de tijden dat het licht anders valt

Soms kan het prachtig zijn om júíst een harde schaduwlijn in je interieur te fotograferen. Dat zorgt er vaak voor dat een foto nét dat beetje extra uitstraalt, en daarmee anders wordt dan de rest.

> Meer tips voor interieurfotografie? Interieurfotografie: 5 tips waarmee interieurfoto’s maken een eitje wordt

5. Ga door je knieën voor interieurfotografie

Ben je al een tijdje aan het fotograferen, maar zijn jouw foto’s het steeds nét niet? Probeer de foto dan nog eens te maken, maar dan als je op je knieën zit. Echt, dit helpt om de foto veel beter te maken. Als je op je knieën gaat voor een foto, zorg je er namelijk voor dat je meubels veel beter in proportie lijken.

6. Let op de lijnen in de foto

Op een interieurfoto zie je vaak veel lijnen terugkomen. Niet alleen de vloer, de muren en het plafond van een ruimte hebben vaak rechte lijnen, maar ook tafels, meubels en keukens barsten van de rechte lijnen.

Zorg ervoor dat de lijnen op de foto ook echt recht zijn. Het zal je naar alle waarschijnlijkheid niet lukken om álle lijnen kaarsrecht te krijgen, maar zorg er in elk geval voor dat de basis recht is. Dit kan je natuurlijk in de nabewerking van je foto’s doen, maar als je hier al rekening mee houdt tijdens het fotograferen kan dat alleen maar beter gaan.

7. Maak de foto levendiger

Je maakt een interieurfoto nog levendiger door iets levends op de foto vast te leggen. Dit kan heel verschillend zijn: van huisdieren tot planten, van een grote bos bloemen tot een flikkerende kaars. Of zet de zelfontspanner aan, en fotografeer jezelf jouw interieur.

Even oefenen met interieurfotografie, en binnen no time maak je net zulke mooie foto’s:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beter worden in interieurfotografie: 7 tips om je een handje te helpen
Sluiten