Iris Wijnands
Iris Wijnands Wooninspiratie 22 nov 2019

Interieurfoto’s maken? Let hierop bij het stylen en opruimen van je huis

Interieurfoto’s maken is een vak apart. Als je de mooiste kiekjes van je interieur wil maken, kunnen deze tips je een eindje op weg helpen. Voordat je begint met het maken van de foto moeten deze dingen namelijk in orde zijn.

Er zijn ongetwijfeld mooie hoekjes in jouw huis die het fotograferen waard zijn. Maar als de onderstaande dingen niet kloppen, zal de foto altijd minder mooi zijn dan je had gehoopt. Met deze tips zet je net even de spreekwoordelijke puntjes op de i als het aankomt op interieurfotografie.

6 tips voor het stylen en opruimen van je huis voor interieurfoto’s

1. Natuurlijk licht voor een interieurfoto

Stap 1 is altijd de gordijnen openen en de flitser uitzetten. Je huis fotograferen gaat stukken beter met natuurlijk licht. Ieder huis is anders en is dus bij ander licht mooi, maar over het algemeen valt er in de ochtend of de middag veel licht in huis. Kijk dus van tevoren goed wanneer jouw huis er het best uitziet in natuurlijk licht.

2. Je huis is geen showroom

Als er geen plantje, fruitschaal of kopje koffie op je interieurfoto’s te vinden is, dan zal het lijken alsof je huis onbewoond is. Dat is zeker niet de bedoeling. Een huis is geen showroom, er mag een ditje en een datje staan. Schoenen naast de bank, een jas op de kapstok, een opengeslagen tijdschrift op tafel, speel er mee!

Met ‘er mag geleefd worden’ bedoelen we natuurlijk niet je etensresten van gisteravond of die stapel vuile was in een hoek, maar hopelijk zie je dat vanzelf terug op beeld.

> Ook interessant: Concrete tips voor een gezellige slaapkamer waar je nú mee aan de slag kunt

3. Creëer een warme, knusse ruimte

Wanneer je naar een interieurfoto kijkt, wil je het gevoel hebben dat je zo op de bank kan gaan zitten en je lekker met een dekentje en een kop thee kan genieten. Om dat effect in jouw interieurfoto voor anderen te bereiken, moet je het plaatje dus knus laten overkomen.

Gooi een dekentje op de bank, steek wat kaarsjes aan en laat je hond lekker in de mand liggen.

4. Check weerspiegelingen

Maak je een foto in een ruimte met een spiegel? Check even goed of je niet in beeld bent. Is dat het wel geval, dan kan je het beste een paar centimeter opschuiven. Kom je er niet uit? Het is geen ramp als je zichtbaar bent op de foto, maar dan moet het natuurlijk wel bewust zijn.

> Lees ook: Waarom een decoratieve spiegel nog toffer is dan een schilderij

5. Less is more

Plaats geen extra woonaccessoires omdat je zoveel mogelijk items op de interieurfoto wil hebben. Een foto lijkt al snel te druk als je nog even een extra kaarsje en nog wat snuisterijen op die bijzettafel legt. Een minimalistische foto kan soms veel meer sfeer overbrengen dan een foto waar veel te veel te zien is.

6. Op een interieurfoto mag je best iets afsnijden

Bepaal je frame en het onderwerp voordat je gaat fotograferen. Je kan een stuk van de tafel prima op het beeld afsnijden om een deel van de tafel en een bepaalde stoel in beeld te brengen. Wil je het nachtkastje in beeld brengen? Focus daar dan op en snij een deel van het bed af.

Meer lezen over fotograferen en interieur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Interieurfoto’s maken? Let hierop bij het stylen en opruimen van je huis
Sluiten