Geert Remmelink
Geert Remmelink Talent 23 jul 2016

Interieurarchitect Sevil Peach over fouten maken en haar succes

De Londense interieurarchitect Sevil Peach heeft faam gemaakt met haar ontwerpen voor onder andere de kantoren van Vitra, Sony, Microsoft en Spaces. De stijl van haar gelijknamige designstudio is zeer geliefd, omdat in de ontwerpen altijd de mens centraal staat. Die persoonlijke benadering resulteert in een kantoor dat er niet alleen goed uitziet, maar vooral ook een prettige omgeving is om in te werken.

Inmiddels bestaat de designstudio, die Sevil Peach samen met Gary Turnbull begon, 22 jaar. Daarvoor werkte ze als interior design director bij YRM Architects, maar ze besloot dat een eigen bedrijf met korte lijnen en een klein team beter bij haar zou passen.

Een goede gok, want inmiddels wordt het bureau wereldwijd gevraagd ontwerpen voor kantoren en werkplekken te maken. Reden genoeg voor ons om Sevil Peach hoogstpersoonlijk een paar vragen te stellen.

Wanneer besloot je ontwerper te worden?
“Ik denk dat ik een jaar of 16 was. Een jonge leeftijd, maar ik wist toen al dat ik graag voor mensen een omgeving wilde ontwerpen waarin ze zich prettig kunnen voelen. Ik vind namelijk dat het bij design niet alleen draait om stijl, maar ook om het creëren van een plek die mensen op hun gemak stelt. Die drang heeft me gemotiveerd om designer te worden.”

Heb je een rolmodel en zo ja, wie?
“Ik vind het lastig om één designer te kiezen, omdat ik veel inspiratie haal uit het werk van veel verschillende mensen. Maar als ik toch moet kiezen, zijn Charles en Ray Eames wel een grote bron van inspiratie voor me geweest. Ze zijn misschien wel de grootste ontwerpers van de 20e eeuw door hun tijdloze ontwerpen die zelfs vandaag nog mateloos populair zijn. Wat me aanspreekt in hun benadering is dat de gebruiker altijd centraal staat. Die persoonlijke insteek spreekt me heel erg aan. En bovendien heb ik bewondering voor hun passie en het plezier dat ze in het werk hadden, iets wat je terugziet in de producten die ze gemaakt hebben.”

Heb je wel eens iets gedaan waar je niet trots op bent, maar wel wat van hebt geleerd?
“Toen ik een jaar of twintig was, heb ik een kroonluchter ontworpen voor een belangrijke opdrachtgever. De opdrachtgever, zijn vrouw en ik zaten aan tafel toen plotseling de kroonluchter boven ons hoofd ontplofte. Het was nogal een schok, zeker omdat we al het glas op ons hoofd kregen. Een fout van de technicus, maar ik schaamde me kapot. Gelukkig pakte de opdrachtgever het goed op en bleven we ook na dit incident zaken doen.”

De complete kroonluchter explodeerde boven ons hoofd. Nogal een schok, want we kregen al het glas op ons hoofd. Ik schaamde me dood!

“Dit voorval leerde me wel dat een goede relatie tussen de opdrachtgever en de ontwerper essentieel is, omdat er dan vertrouwen is om fouten te maken. Dat vertrouwen is heel belangrijk. Wij als designers bedenken concepten in ons hoofd, werken dat vervolgens uit tot een ontwerp, om er in veel gevallen achter te komen dat het niet helemaal gaat lukken. Fouten maken is dus onderdeel van het designproces en absoluut geen probleem, zolang je er maar van leert.”

Welk boek kun je iedereen aanraden?
“Het laatste boek dat ik gelezen heb heeft erg veel indruk op me gemaakt. The Impatience From The Heart, van Stefan Zweig, is een classic uit 1939 over een officier in het Oostenrijkse leger. Hij heeft de wil dingen goed aan te pakken, maar door al zijn daden maakt hij elke situatie alleen maar erger. De complexiteit van de emoties van een mens worden in dit boek haarfijn blootgelegd, op een open en intense manier. Dit raakte me heel erg!”

Heb je nog advies voor jonge en beginnende ontwerpers?
“Focus je niet op stijl! Dat klinkt misschien vreemd voor een designer, maar het is voor ontwerpers veel belangrijker zich bezig te houden met de mensen die gebruik gaan maken van jouw design. Zo creëer je namelijk een plek waar ze zich prettig gaan voelen en dat is uiteindelijk waar het om draait.”

“Dat betekent niet dat esthetiek geen middel kan zijn om een interieur comfort te geven, maar het moet nooit het doel zijn. Anders creëer je plekken die misschien wel een hoge esthetische waarde hebben, maar waar het lastig verblijven is.”

Aan wie geef je het stokje voor dit interview door en waarom?
“Ik wil graag het stokje doorgeven aan Christien Meindertsma. Met haar ontwerpen creëert ze op een prachtige wijze een groter bewustzijn voor de oorspong van producten, wat heel waardevol is in deze tijd.”

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Interieurarchitect Sevil Peach over fouten maken en haar succes
Sluiten