Good to know: zo moet je alle items van je interieur onderhouden

Hoewel we bij Roomed vaak denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, maar soms is het ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Deze week geeft ze tips. Zo moet je je interieur onderhouden (want ja, dat is nodig!).

Om lang te kunnen genieten van je interieur is het onderhouden ervan een must. Hoe het ook al weer moet lees je hieronder.

Houten vloer en houten meubels

Als het gaat om vloeronderhoud moet je een ding goed onthouden: je favoriete foute playlist gaat je hier enorm helpen. Verder is het een kwestie van regelmatig dweilen met een natuurlijke zeep speciaal voor houten vloeren en af en toe bewerken met een (kleurloze) onderhoudsolie. Check je lokale vloeren handelaar en laat je informeren over welke producten geschikt zijn voor jou vloer. Houten meubelen vinden het ook fijn om regelmatig afgenomen en ingesmeerd te worden.

Lederen meubels

Leer is een natuurlijk product en natuurlijke producten hebben dorst. Net zoals jij dat ook weleens hebt op zaterdagavond. Geef je lederen meubelstukken daarom regelmatig een ‘borrel’ in de vorm van een beschermend en voedend product speciaal voor leer. Je kunt je vast inbeelden dat je meubels daar blij van worden 😉

Gordijnen en kussenhoezen

Wie heeft er weleens ongegeneerd liggen kwijlen op een sierkussen van de bank bij een tegenvallende Netflix serie? Ja, ik ook. Wel meer dan eens. En ik houd m’n gordijnen ook elke dag op ongeveer dezelfde plek vast… Als je erover nadenkt zijn gordijnen en kussenhoezen best vieze items. Dus laten we dat maar niet doen en ze gewoon naar de stomerij brengen.

Lifestyle Home Collection

Tapijt en vloerkleden

Kijk eens kritisch naar het tapijt en de vloerkleden. Wat is de schade? Valt het mee? Dan kun je toe met een shampoo speciaal voor tapijt. Wees wel geduldig. De shampoo moet vaak lang inwerken en daarna is het tapijt ook nog wel even nat.
Ligt het tapijt er al jaren en heb je het nog nooit gereinigd? Dan kun je het beste een stoomreiniger huren. Of een professional inhuren zodat je zelf iets kan gaan doen wat minder stom is. Zet je schrap; je gaat gechoqueerd worden. De originele kleur wordt namelijk weer zichtbaar. Deze is hoogstwaarschijnlijk ‘een beetje anders’ dan je ondertussen gewend bent.

Tegels

Natuurtegels zijn super easy te onderhouden. De meeste soorten zijn van zichzelf al ontzettend slijtvast en kunnen prima tegen water. Regelmatig dweilen met een milde zeep is voldoende. Mocht jij nou precies een tegel hebben uitgekozen die wat poreuzer is, dan doe je er verstandig aan ze eens per jaar de impregneren.

Velvet

Heb je ook je hart verloren aan de velvet trend? Ik snap je helemaal. Zo’n glanzende velvet bank is fantastisch. Maar hoe houd je ‘m glanzend? Het geheim is een kledingborstel met een velours kop. Om velvet meubelstukken glanzend te houden moet je ze elke week voorzichtig stofzuigen en daarna borstelen met zo’n kledingborstel met een velours kop. Uiteraard moet je je geliefde items niet tegen de haren in strijken maar altijd in dezelfde richting op borstelen. En daarna komt het zitten-met-een-kop-thee-gedeelte. Dit moet je zeker niet overslaan.

Interieur stylist Marlies Novica heeft een duidelijke missie: mensen verliefd laten worden op hun eigen huis. Met haar bedrijf ExpatHome laat ze Amsterdamse expats kennis maken met onvervalste Hollandse gezelligheid door middel van warme interieur ontwerpen. “Of mijn ontwerpen Instagram waardig zijn, interesseert me niet zo. Ik wil graag een plek creëren waar iemand juist even kan ontsnappen van alles wat van ze verwacht wordt en lekker kan ontspannen. Het belang van rust wordt vaak over het hoofd gezien. Zonde vind ik dat.”

Reageer op artikel:
Good to know: zo moet je alle items van je interieur onderhouden
Sluiten