Naomi Pater
Naomi Pater Binnenkijken 6 feb 2022

Terug in de tijd: een kijkje in het interieur van Nederlandse kastelen

Ooit gedacht aan een sprookjesachtig bezoek bij één van de oude kastelen die Nederland rijk is? In deze vijf chateaus is het historische interieur nog bewaard en kunnen we dus een kijkje nemen in de extravagante kamers. Kijk hieronder alvast hoe bijzonder dat is.

Bij het zien van deze klassieke – iets wat – kitcherige interieurs, dromen we even weg naar een andere tijd. Een tijd waarin ridders en jonkvrouwen niet weg te denken zijn.

Het interieur van Nederlandse kastelen

1. Kasteel de Haar

Naar onze mening staat kasteel de Haar hoog in de lijst van mooiste kastelen van Nederland. Het gebouw staat in Haarzuilens, een dorpje vlakbij Utrecht, en is in 1892 gebouwd op de ruïnes van een oud kasteel uit de Middeleeuwen. Niet alleen het gebouw is fantastisch mooi, maar ook in de omliggende tuinen kijk je je ogen uit.

De pracht en praal wordt doorgetrokken binnen de muren van het chateau. De stijl omschrijft zichzelf het best als ‘eclectisch’, omdat het gevormd is door verschillende bewoners. Er staan nog eeuwenoude decoraties, zilveren bestek en meubelstukken uit de 14e eeuw.

Tot het jaar 2000 was de Haar in bezit van de familie van Zuylen. Inmiddels is het eigendom van stichting Kasteel de Haar, maar de familie voelt zich nog altijd verbonden met de immense woning. Volgens de stichting vieren ze ieder jaar kerst in het Châtelet.

2. Muiderslot

Kasteel Muiderslot ligt in het Noord-Hollandse Muiden en is al gebouwd in 1285, hallo! Het kasteel werd ooit gebouwd als verdedigingsfort, maar diende ook als gevangenis én als rechtbank. Tegenwoordig behoort het slot tot Nederlands erfgoed en mogen we een kijkje nemen achter de kasteeldeuren.

Door de jaren heen zijn er restauraties geweest om het kasteel in ere te herstellen. Ook hier is het interieur voor een groot deel bewaard en kunnen we ons even wanen in die oude tijd.

3. Kasteel Hoensbroek

We reizen af naar het zuidelijke puntje van Nederland, waar kasteel Hoensbroek diep geworteld zit in de grond. Al sinds 1360 ongeveer. Het is eeuwenlang bewoond door graven, ridders, rijksheren en markiezen.

Die marmeren kachel in combinatie met frisse groene muur, zou zelfs in deze tijd nog hip zijn. Een mooie vaas met een wildboeket op de kachel en het hoekje is helemaal af.

4. Kasteel Huize Ruurlo

Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen in Huize Ruurlo, een kasteel en landgoed in de provincie Gelderland. Het chateau kreeg in de jaren 80 landelijke bekendheid toen televisieserie ‘de Zevensprong’ zijn serie daar opnam

Het gebouw alleen al is een eyecatcher met die moderne brug en glazen details. Je maakt hier ongetwijfeld dé perfecte instagramfoto.

Het ‘huis’ bezit een prachtige trouwzaal waar de liefde gevierd wordt. Het plafond met ornamenten en dat okergele behangetje vallen direct op. De schattige stoeltjes met bloemenmotief staan zelfs nog trendy in een modern interieur.

5. Kasteel Heeswijk

In de Brabantse bossen schittert kasteel Heeswijk, een chateau met een geschiedenis van bijna duizend jaar. Kun je het je voorstellen? Zoveel gebeurtenissen en verhalen vonden plaats op deze plek. De eerste bewoner was graaf Almericus van Heeswijk. Hij woonde er al vanaf het jaar 1156.

Op bovenstaand kiekje zien we een prachtige ruimte met een klassieke gouden kroonluchter, een mintgroene sofa en nog eens zo’n marmeren kachel. De witte muur achter de schilderijen maakt het geheel net wat rustiger.

Het Brabantse kasteel heeft een bibliotheek dat diende als werkkamer van de laatste baron. Bijzonder dat het allemaal bewaard is gebleven en we de geschiedenis nog steeds kunnen bewonderen.

Deze Scandinavische woning heeft drie (!) klassieke houtkachels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Terug in de tijd: een kijkje in het interieur van Nederlandse kastelen
Sluiten