Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 16 sep 2018

Zo houd je je interieur mooi en netjes zonder een bitch te zijn

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Vandaag geeft Marlies goed advies. 

Ik vind mijn eigen huis dus echt helemaal de bom. Ik besteed wellicht iets te veel tijd aan tutten, perfectioneren en ‘gezellig maken’. Ik zie dit ietwat obsessieve gedrag ook veel terug bij mijn klanten en mede interieurlovers. Er is natuurlijk niets mis met je huis gezellig maken maar waar ligt de grens? Hoe voorkom je nou dat je verandert van je leuke, spontane zelf in een uptight, perfectionistisch gedrocht wat hysterisch met onderzetters en poetsdoekjes achter haar gasten aan rent?

Een bank is een bank

Dus laten we deze dan ook gebruiken als bank. En dus niet als pronkstuk waar je alleen op mag zitten als je heel voorzichtig met een bil op het hoekje plaatsneemt. News flash: (sier)kussens gaan er gewoon belabberd uitzien als je ze gebruikt. En nee, andere mensen zullen niet eerst het (sier)kussen goed rechtop zetten voordat ze er rustig tegenaan gaan zitten. Ze ploffen lekker op de bank en laten het kussen achter als zielig, verkreukeld hoopje ellende. En dat is prima want daar zijn ze immers voor. Gewoon lekker gebruiken die handel.

Showboat met klasse

Mensen door je huis rondleiden als alles er super uitziet is gewoon een heerlijke egoboost. Er is natuurlijk niets mis met een beetje showboaten maar je moet het niet overdrijven. Bij ieder item het merk en de prijs vermelden is echt heel stom. En laten we eerlijk zijn: dat doe je voor jezelf want de meeste gasten zegt en boeit het waarschijnlijk niets. Laat mensen lekker zelf rondsnuffelen en genieten van de sfeer terwijl jij alle complimentjes in ontvangst neemt.

Wees geen helicopter mom

Ja, je huis kan aanvoelen als je baby maar dat is het niet. Niets zo erg als een etentje bij mensen thuis waar je heel voorzichtig en onnatuurlijk gaat eten/drinken/ademen omdat je bang bent om iets vies te maken. Of nog erger: kapot. Zo’n stijve sfeer doet de gezelligheid geen goed. Laat het los. Een paar vlekken en een gebroken glas vallen in het niet bij een fijne vriendschap.

Go with the flow

Je hebt een leuk feestje georganiseerd. De woonkamer en de tuin zien er magisch uit. En waar gaat iedereen staan?! Juist. In de keuken. Probeer nu vooral niet om iedereen te verplaatsen. Mensen kiezen nou eenmaal graag zelf een lekker plekje. Blijkbaar is je keuken heel gezellig. Eigenlijk is dit dus juist een compliment.

Zip it, lippy

Waarschuwing: de volgende informatie kan een shockerend effect hebben. Het feit dat jij groot aanhanger bent van je eigen interieur betekent niet dat iedereen op je advies zit te wachten. Of het nou om interieur, opvoeding of werk gaat ongevraagd advies heeft zelden het gewenste effect. Probeer het dus zoveel mogelijk niet te doen. De mensen die jouw smaak ook tof vinden komen wel naar je toe.

Sharing is caring

Deel je mooie huis met de mensen die je lief zijn. Ga lekker los met etentjes, film marathons en spelletjes avonden. De juffrouw uit groep twee zei het al: samen spelen, samen delen. De fijne sfeer die je thuis hebt gecreëerd delen met andere is misschien wel de mooiste en beste manier om van je interieur te genieten.

> Het vorige artikel van Marlies gemist? De 5 beste styling tips van een interieur expert

Interieur stylist Marlies Novica heeft een duidelijke missie: mensen verliefd laten worden op hun eigen huis. Met haar bedrijf ExpatHome laat ze Amsterdamse expats kennis maken met onvervalste Hollandse gezelligheid door middel van warme interieur ontwerpen. “Of mijn ontwerpen Instagram waardig zijn, interesseert me niet zo. Ik wil graag een plek creëren waar iemand juist even kan ontsnappen van alles wat van ze verwacht wordt en lekker kan ontspannen. Het belang van rust wordt vaak over het hoofd gezien. Zonde vind ik dat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo houd je je interieur mooi en netjes zonder een bitch te zijn
Sluiten