Maud van Dijck
Maud van Dijck Interieur 13 aug 2021

Hoe breng je meer hygge in huis? Doe als de Denen

Net zoals gezellig een moeilijk begrip voor mensen buiten Nederland is, zo is hygge dat ook. Hoewel het makkelijker te begrijpen is dan je denkt. Hygge in je interieur brengen is wel iets lastiger aangezien het meestal meer om een sociaal gevoel oproepen gaat.

Eigenlijk is het afkomstig uit Noorwegen, maar in Denemarken is het echt een onderdeel van de cultuur geworden. Om hygge dus beter in je interieur te verwerken kunnen we het nog even hebben over wat er precies mee wordt bedoeld.

Hygge heeft vooral te maken met een stemming creëren waar gezelschap, sfeer en warmte te vinden zijn. Een interieur kan dus hyggelig zijn als het een comfortabele, uitnodigende uitstraling heeft.

5 keer hygge in je huis

1. Weet wat te vol of te leeg voor jou betekent

Natuurlijk is er een algemeen idee van wat er gezellig of hyggelig uitziet, maar onderling verschil kan niet ontbreken. Bepaal dus wat jij als comfortabel of uitnodigend vindt wanneer het aankomt op de hoeveelheid spullen in huis.

Het belangrijkste is dat jij zelf iedere dag het gevoel van hygge ervaart wanneer je aan de keukentafel zit of je thuiskomt en even lekker op de bank gaat liggen.

2. Een framework om hygge in je huis uit te nodigen

Kijk naar iedere ruimte met het doel om het een positieve, uitnodigende indruk op te laten wekken. Door een ruimte te zien als een raamwerk die je in kan vullen, wordt het gemakkelijker om te zien hoe je te werk wilt gaan met je doel al voor ogen.

Een ruimte hoeft zich niet tot één kamer te beperken. Haal een tussenmuur weg en creëer een grotere open ruimte van bijvoorbeeld je keuken en woonkamer.

3. Zet de toon met het licht

Licht speelt een belangrijke rol bij het oproepen van hygge in huis. Het beste kan je proberen overdag zoveel mogelijk licht door je huis te laten schijnen en dan zodra het donker wordt gebruik maken van sfeerlichten. Denk aan gedimde lampen, leuke kaarsen of mooie lichtsnoeren.

4. Food = hygge

Food is life, maar het is ook hygge. Alledaagse gesprekken aan de keukentafel met een warme chocolademelk of een stukje taart dat is hygge. Eten is uitnodigend, dus ga lekker bakken en zet een mooie schaal koekjes op tafel.

5. Pak uit met de feestdagen

Als er een feestdag is waarvoor je je huis vol hygge wil hebben dan is het wel kerst. De Denen pakken dan ook groots uit met kerst en genieten van de glühwein en Deense pannenkoeken.

Met kerstkransjes op tafel, kerstmuziek op de achtergrond en leuke familietradities kan jij ook hygge in je interieur brengen. Deze dingen kosten qua decoreren geen moeite en het maakt je huis zoveel leuker.

Dit frisse Scandinavische appartement is bijna volledig ingericht met IKEA-items

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Hoe breng je meer hygge in huis? Doe als de Denen
Sluiten