Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 16 jul 2021

Het hoeft niet perfect – een uit nood geboren interieur kan ook stijlvol zijn

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag naar hoe een ander woont. Deze week zijn we te gast in het Scheveningse huis van het gezin van Monique Pawirosemito en Michel Dame.

Bewoners: Monique Pawirosemito (48), Michel Dame (50), Jubei (17), Phil (12), Seb (10), Lex (3)
Sinds: 2017
Bouwjaar: 2012
Oppervlakte: 120 m2
Aantal kamers: 4 slaapkamers, 2 badkamers

binnenkijken scheveningen
Bron: Rene Bouwman

Het interieur van Monique en Michel is eigenlijk uit nood geboren. Toen zij onverwacht zwanger van de derde bleek, werd hun huis in Amsterdam te klein. Het in Den Haag gekochte huis, waar beiden vandaan komen, ging niet door terwijl de woning in Amsterdam al was opgezegd. Via-via kwamen ze in Scheveningen terecht. Weliswaar een tijdelijk huurhuis, maar met een tuin én aan het strand en nu, vier jaar later, nog altijd fijn om te wonen.

Met inmiddels vier jongens van 3 tot 17 jaar is het interieur praktisch, maar daarmee niet minder gezellig of stijlvol verantwoord, vindt interieurstyliste Monique.

Barbaars

Gelukkig heeft zij zelf de nodige kennis en werkt het feit dat Michels ouders een antiekzaak hebben, mee. Bij hen komt het drankenkastje in de woonkamer vandaan. Het werd zwart geschilderd: „De een noemt dat barbaars, maar voor ons is het dé manier om iets ouds een moderne draai te geven.” Op het kastje staat onder meer een fles Martini uit 1967, afkomstig uit de bruine kroeg die Michels oma dreef. „Niet meer te drinken, maar het geeft ons een warm gevoel. Voor Michel is het jeugdsentiment.”

binnenkijken scheveningen
Bron: Rene Bouwman

Een huis persoonlijk maken is dan ook een van de dingen die Monique belangrijk vindt. In haar eigen huis bijvoorbeeld door oude tekeningen van de kinderen in te lijsten en ze samen met ouderwetse filmposters op te hangen. Ook de Cobra-achtige kunst aan de muur, van bevriend kunstenaar Rien Maat, zorgt voor een persoonlijke noot. De inrichting heeft daar hardere kleuren, terwijl elders in het huis vooral zachte kleuren als crème en beige zijn gebruikt.

Ook bijzonder is de geluiddempende kunst van Kunssst. Van oude spijkerbroeken worden (wand)doeken gemaakt, in dit geval met de oude meesters erop. „Ik ben aan één kant slechthorend, dus akoestiek is belangrijk. Een mooie manier om daar iets mee te doen!”

binnenkijken scheveningen
Bron: Rene Bouwman

Moniques favoriete plek is de ovale eettafel, gevonden op Marktplaats in ruil voor een appeltaart. Het mdf-materiaal werd in de kleur Frosted Sand van Vestingh Paint geschilderd. Omdat-ie ovaal is, kan er zó een stoel bij de zwartfluwelen stoelen worden aangeschoven, wat met zoveel mensen in huis nogal eens gebeurt.

We zijn gek op een ronde eettafel en dit is waarom

binnenkijken scheveningen
Bron: Rene Bouwman
binnenkijken scheveningen
Bron: Rene Bouwman

Veilingvondst

De Maralunga van Cassini-bank kwam er via een oude buurvrouw. Hij moet nog opnieuw worden bekleed. Nog een ’oudje’ maar daarom niet minder waardevol: het antieke bureautje op wieltjes in de slaapkamer, waar Monique haar werkplek heeft gecreëerd. Of de fijne Eames loungestoel die de ouders van Michel op een veiling vonden.

De wandkast van Royal System van Poul Cadovius diende als vitrinekast in de exclusieve slijterij van Michel. Die stond in z’n geheel in het vorige huis, maar is nu in stukken door de hele woning terug te vinden: in de slaap-, bad-, kinder- en woonkamer. In die laatste ruimte staat het grootste gedeelte, gevuld met persoonlijke dingen als kookboeken van een overleden vriendin, kristallen en koraal en het allereerste speelgoedautootje van Michel.

Monique: „Het huis is niet perfect, maar we horen altijd dat het heel gezellig is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het hoeft niet perfect – een uit nood geboren interieur kan ook stijlvol zijn
Sluiten