Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 11 okt 2018

Een Instagram proof gallery wall maak je zo (tips van een interieurexpert)

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Vandaag geeft Marlies advies over het inrichten van een tijdelijke woning.

Vroeger, toen de telefoon nog aan de muur hing, heette het nog een foto wand. Een paar jaar geleden vonden we dat massaal niet cool meer dus hebben we dit fenomeen omgedoopt tot gallery wall. Veel beter natuurlijk. Dit gebeurt overigens aan de lopende band. Zo heet koordansen nu slacklining en een bank in de tuin is een lounge. Ik vind hier iets van. Maar daar gaat deze blog niet over. Terug naar de gallery wall. Met de introductie van deze term kwam toch nog best wat verwarring kijken. Wat hang je nou wel op en wat juist niet? Hoe hoog moet dat dan? En waar? Tijdens mijn werk merk ik dat deze vragen nog steeds actueel zijn. Dus hier een aantal handige trucjes voor jouw gallery wall.

Haastige spoed…

…is ook in dit geval niet de beste optie. Een gallery wall is een fijne verzameling van alles wat jou aanspreekt. Zo’n verzameling haal je niet in een keer bij de winkel om de hoek. Geef het wat tijd. Hou altijd je ogen open voor mooie foto’s, posters, kaarten e.d. Je wall wordt het allermooist en persoonlijkst als je bij alle items een leuk verhaal hebt.

Stijlvast

Kies voor een stijl en houd je hieraan. Klinkt simpel maar dat is het niet. Als je al een paar maanden aan het verzamelen bent is het makkelijk om je stijl uit het oog te verliezen. Leg daarom regelmatig al je items uit op de grond. Leg ze dan al neer zoals je ze uiteindelijk wil ophangen. Hierdoor houd je de stijl goed in gedachte en weet je welke gaten je nog moet opvullen.

gallery wall

Items

Naast de foto’s, posters, tekeningen en kaarten kun je nog allerlei ander leuke items toevoegen. Zo zijn spiegels echt perfect. De exemplaren zonder rand passen perfect in een rustig of glamour interieur. Voor een andere sfeer zoek je gewoon een bijpassende lijst uit. Ook platte schalen, een klok of een kunstobject zijn top.

Welke muur?

Dat ligt helemaal aan je aanpak. Heb je een prachtige verzameling en wil je deze graag helemaal ophangen? Dan moet je de muur afstemmen op de verzameling. Heb je een kale wand en wil je hier iets mee? Dan pas je de verzameling aan. Bedenk wel dat je graag nog wat ruimte om de compositie heen wil hebben als deze eenmaal hangt. Een muur van links naar rechts en van boven tot onder vol hangen kan natuurlijk wel maar is ontzettend aanwezig.

Compositie

Compositie is key als het om gallery walls gaat. Neem hier dus uitgebreid de tijd voor. Leg al je items neer op de grond voor de muur waar ze op komen. Heb je een item die beduidend groter is als de andere? Leg deze dan linksonder. En de kleinste inderdaad rechtsboven. Ons menselijk brein ervaart dit als evenwichtig. Verdeel kleur goed over de gehele compositie en denk ook aan de tussenruimtes. Deze wil je gelijk houden. Of juist niet. Dat is aan jou maar denk erover na.

gallery wall

Ophangen

En dan zijn we bij het spannendste onderdeel aangekomen. Hoe hang je die handel op? Er zijn twee manieren. Je kan de hele compositie op een groot vel papier leggen. (Of veel kleine, aan elkaar geplakte papiertjes) Dan pak je een marker en omlijn je alle items. Vervolgens meet je per item precies op waar het haakje zit en zet je een stipje op de juiste plek op de omlijnde variant op het papier. Dan hang je het papier op de muur en boor je in alle stipjes een schroef. Dan is het nog een kwestie van eraf scheuren en alles ophangen.

Optie twee is heel secuur meten. Met ‘heel secuur’ bedoel ik NASA-precisie. Meet de compositie op de grond. Meet de ophang punten. Meet de tussenruimtes. Meet de muur. Een notitieblokje is inderdaad geen overbodige luxe bij dit klusje. Begin vanuit het midden met ophangen en werk naar buiten. Zet met een potlood een stipje op het punt waar je gaat boren en doe een schietgebedje.

Hoe hoog?

Als afsluiter geef ik je een tip over de hoogte. Dit is niet alleen handig bij de gallery wall maar eigenlijk geldt dit voor alle deco die je op wil hangen. Komt ie: het midden van het item of de compositie hangt op ooghoogte. ‘Whaaaat?! Girlfriend, you cray cray!’ hoor ik je denken. Dat valt best mee. Als je deze regel toepast zal je direct zien dat het mee doet met de rest van het huis. Als je het hoger ophangt, valt het buiten de boot. En als je het juist te laag hangt, lijkt het alsof kinderen het hebben opgehangen. Ook niet ideaal. Lekker in het midden doen dus!

Meer lezen van onze interieurexpert?

Zo houd je je interieur mooi en netjes zonder een bitch te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een Instagram proof gallery wall maak je zo (tips van een interieurexpert)
Sluiten