6x inspiratie en tips voor een georganiseerde en stijlvolle inloopkast

Als er iets verandert in de samenstelling van het gezin dan betekent dat vaak ook een wijziging in huis. Gaan bij jou de kinderen uit huis en komt er daardoor een kamertje vrij? Of heb je om een andere reden opeens een ruimte over? Maak daar die inloopkast waar je altijd al van droomde! In dit artikel geven we tips en inspiratie voor een stijlvolle walk-in-closet met een praktische indeling. Zo weet je zeker dat je altijd kunt vinden wat je zoekt.

Het maken van een inloopkast kan heel low-budget, maar je kunt het ook bijzonder over the top aanpakken met luxe kledingsystemen en dure verlichting. Wil je weten hoe je die verbouwing het beste kunt betalen? ING heeft een handige tool ontwikkeld, die voor jou de mogelijkheden op een rijtje zet.

Bron: Flickr

1. De indeling van de ruimte

Heb je veel hangkleding of meer legkleding? En wat is de vorm van de kamer? De indeling van je walk-in-closet is afhankelijk van jouw kledingcollectie en de ruimte. Is de ruimte net iets te klein? Overweeg dan een muur te verplaatsen zodat je al je kleding in elk geval wel kwijt kunt. Dit kost meestal ongeveer 50 euro per vierkante meter.

Bij hoge plafonds kun je bijvoorbeeld de ruimte indelen met hoge kasten. Voeg dan een ladder toe aan de kast zodat je ook bij de bovenste plank kunt (tip: leg daar alleen kleding en accessoires, die je minder vaak gebruikt) en zorg ervoor dat je een lage hanglamp aan het plafond hangt om de ruimte optisch dichter bij elkaar te brengen.

Schuin plafond? Dan is de indeling nóg belangrijker, omdat je niet overal de hoogte hebt voor hangkleding. Laat kasten met een schuine rand maken of zorg ervoor dat je de kledingrekken in het hoge deel van de ruimte plaatst. De legkleding kun je dan kwijt in lage kasten, die je in het lagere (schuine) deel van de ruimte zet. Andere optie is om uit te bouwen met een grote dakkapel. Een dakkapel van 7 meter breed kost gemiddeld 8.000 euro.

Heb je veel legkleding? Zorg dan vooral voor genoeg planken en lades. Veel hangkleding? Houd dan ook rekening met de lengte van je kleding. Bij jassen en jurken moet je bedenken dat er genoeg ruimte onder de roede is voor je kleding; bij blouses is dat weer anders. Tip: hang de roede onder de plank. Dat is de meest efficiënte indeling, omdat je op de plank weer accessoires, schoenen en legkleding kwijt kunt.

2. Inloopkast op maat

Als je het doet, doe het dan goed. Je gaat maar één keer je kamer inrichten als garderobe, dus zorg ervoor dat je meteen het goede systeem gebruikt. Laat daarom een kast op maat maken óf doe het zelf. Die laatste optie raden we vooral aan als je erg handig bent. Een standaard garderobekast op maat heb je meestal voor zo’n 2500 euro en daar kun je natuurlijk een schepje bovenop doen met bijzondere features. Denk aan speciale LED-verlichting om je kleding extra goed uit te laten komen of high-tech snufjes zoals op afstand bedienbare kastdeuren.

Een aantal tips voor verschillende kleding en accessoires: installeer stangen aan de muur om je hakken achter te ‘klemmen’. Met haken aan de stangen kun je weer accessoires en tassen kwijt. Heb je veel sieraden? Zorg er dan voor dat je in elk geval een lade met vakjes hebt om die sieraden in op te bergen. Bedek die lade met een glazen plaat zodat je sieraden niet stoffig worden en je ze in één overzicht kunt zien. Koop boxen en dozen om losse items, zoals sjaals, mutsen en handschoenen, in op te bergen. Dit staat opgeruimd en je kunt deze dozen eventueel nog voorzien van labels zodat je het overzicht houdt.

Bron: Flickr

3. Verlichting: sfeervol en praktisch

Over verlichting gesproken.. daar kun je ook alle kanten mee op. De keuze van verlichting is ook weer afhankelijk van de stijl en uitstraling die je wilt bereiken. Over het algemeen raden we een combinatie van sfeerverlichting en praktisch licht aan. In een moderne inloopkast kun je het beste de verlichting verwerken in de kastsystemen, terwijl een chique lamp – zoals een kroonluchter – juist weer heel elegant staat. Bij een hoog plafond raden we aan om sowieso een grote hanglamp toe te voegen en die laag te hangen om de ruimte meer bij elkaar te brengen. In een kleine walk-in-closet zouden we eerder gaan voor een transparante hanglamp van glas. Zo houd je het luchtig en ruimtelijk. Klem hier en daar een aantal klemlampen aan de kasten of installeer verlichting die je op de kasten kunt richten zodat al je kleding goed in de spotlight staat.

4. Kies een stijl

Het draait in dit artikel niet alleen om praktische tips, maar we geven je graag ook wat inspiratie voor een stijlvolle inloopkast. Daarom is het wel belangrijk om jouw stijl te bepalen. Je bent waarschijnlijk gauw geneigd om voor een moderne indeling te gaan, maar ook dan kun je nog heel veel kanten op met materiaal en kleur.

Heb je veel donkere kleding? Dat komt extra mooi uit in een lichte kast. Wit is altijd goed, maar een lichte pasteltint kan ook heel fijn zijn als je een lieflijke look wilt creëren. Heb je juist veel lichte kleding? Dan is een zwarte kast extra gaaf.

Houd je van een industrieel interieur? Kies voor stoere materialen zoals staal. Dat kan heel goed in een kledingkast, vooral als je een hoog plafond hebt. Je kunt als toegangsdeur ook kiezen voor een groot paneel van glas en staal. Op die manier betrek je de garderobe ook meer bij de rest van je huis.

5. Zorg ervoor dat je kleding mooi blijft

Je wilt absoluut niet dat je kleding stoffig wordt of verkleurt door het zonlicht. Belangrijk is dan ook dat je bepaalde kleding verbergt achter gesloten deuren – deze kunnen ook van glas zijn. Heeft jouw inloopkast een grote raampartij? Check dan even hoeveel uur per dag de zon hier op staat. Als de ramen op het noorden staan, is er niet zoveel aan de hand. Maar als er echt fel zonlicht de ruimte binnenkomt, is het handiger om de ramen te verduisteren. Ga voor luiken of houd het zonlicht op een andere manier tegen.

6. Maak de look af!

Onthoud: style je garderobe alsof het een gewone kamer in huis is. Dat is het natuurlijk ook, maar omdat het een kast is, bedenk je niet zo gauw dat je hier ook meubels en accessoires in kwijt kunt. Maak de ruimte sfeervol met een vloerkleed. Zet een sofa, stoel of poef in de kamer en vergeet vooral de spiegel niet! Met spiegels maak je de ruimte optisch groter én kun je natuurlijk je outfits goed checken. Tip: kies voor mooie stijlvolle hangers of spuit een aantal kledinghangers zelf met een koperen spuitverf bijvoorbeeld.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
6x inspiratie en tips voor een georganiseerde en stijlvolle inloopkast
Sluiten