Trend alert: verschillende prints mixen als een pro doe je zo

Trend alert: verschillende prints mixen als een pro doe je zo

Bloemen, strepen, polka dots, grafische vormen; er zijn oneindig veel verschillende soorten patronen. Prints maken je interieur een stuk interessanter, vooral wanneer je ze ook nog eens met elkaar combineert! Hiervoor heb je wel een beetje lef nodig. In dit artikel geven we je aan de hand van de mooiste voorbeelden een aantal handige tips, zodat jij in een mum van tijd een print mixing pro bent!

Het mixen van prints zien we vooral veel terug in bohemian interieurs. Bekijk voor meer inspiratie dit artikel.

Kies je kleurenschema

Bij het mixen van prints is het handig om een kleurenpalet te kiezen. Ga je voor felle kleuren of zachte pasteltinten? Selecteer drie kleuren die je graag in je kleurenpalet wilt hebben. Het is verstandig om kleuren te kiezen die dichtbij elkaar in het kleurenspectrum liggen, bijvoorbeeld blauw, groen en geel. Kies daarnaast nog eens twee contrasterende kleuren om het geheel wat spannender te maken. Houd je dan ook aan deze tinten, want als je teveel kleuren of kleursoorten mixt wordt het alleen maar rommelig.

Gemixte prints kan een geheel monochroom interieur ook een flinke opsteker geven! Ga dan op zoek naar accessoires en stoffen in zwart, grijs en wit en voeg er eventueel nog een zachte kleur aan toe.

Tip: volg even snel ons lesje kleuren kiezen met behulp van de kleurencirkel!

Ga uit van een basispatroon

Als je prints gaat mixen, kun je het beste werken vanuit een basispatroon. Je kunt het beste een groot basispatroon kiezen, waar alle kleuren uit jouw kleurschema in zitten. Zo heb je een makkelijk uitgangspunt om mee te werken. Ga vanuit dat patroon op zoek naar andere prints in die kleuren. Een andere basis die het altijd goed doet is een zwart-wit patroon, want daar passen simpelweg alle kleuren bij. Strepen, ruiten en stippen zijn veelvoorkomende basispatronen.

Bron: Norsu

Groot op groot, klein op klein

Om de verhouding van een ruimte het mooist uit te laten komen, kun je het beste grote patronen op grote oppervlaktes gebruiken en kleine patronen op kleine oppervlaktes. Een muur mag dus een hele grote print krijgen, een schilderij een medium print en een kussentje een kleine print.

Mix stijlen

Naast kleuren en dessins kun je ook variëren in stijl. Bij zo’n bonte mix past alles bij elkaar! Denk aan een Afrikaanse print met een polka dot of een Schotse ruit met een moderne streep.

Break the rules

Als laatst willen we je nog meegeven dat bovenstaande tips enkel richtlijnen zijn. Het leuke aan prints mixen is het ‘niets moet alles mag’-idee. Zie onze tips meer als een soort uitgangspunt, waarmee je alle kanten op kan!

Kijk en leer

Heb je meer inspiratie nodig? Wat dacht je van een van deze prints: