Zo maak je jouw eigen insectenhotel (en help je de wereld een beetje)

We houden van de natuur en deze mogen we soms ook best even helpen. Wist je dat er veel insecten zijn die moeite hebben met het vinden van een plekje voor hun nest? Gelukkig kunnen we ze makkelijk helpen door het maken van jouw eigen insectenhotel.

Jouw eigen insectenhotel maken

Als je nu denkt: ‘hoe minder insecten hoe beter’, think again. We hebben ze harder nodig dan je denkt. Ze bestuiven gewassen, ruimen verrot voedsel op en ze zijn een bron van voedsel voor kleine zoogdieren en zijn dus een onderdeel van ons hele ecosysteem.

Kortom: we kunnen ze dus niet missen. Of je nu gaat voor een hele bijen droomvilla of een bescheiden mini hutje, met de volgende tips zorg jij ervoor dat de insecten zich in jouw tuin thuis voelen.

DIY zelf een insectenhotel bouwen

Insecten houden van warme, droge plekken waar ze hun eitjes in kunnen leggen. Denk aan kleine holletjes hout, riet of klei. Voor deze hollen kan je een diameter van maximaal tien millimeter aanhouden.

Bamboestengels of rietstengels zijn hier erg geschikt voor en kan je zonder moeite in een insectenhotel plaatsen. Verder heb je een geschikte houten kist nodig die je bedekt met wat klei. Hierop druk je de bamboestengels en deze wissel je af met af en toe een dikke laag klei.

Meer groen op straat: dít zijn de regels voor het aanleggen van een geveltuin


In het klei druk je dan nog wat gaten (meer plek voor de insecten) en hiernaast volgt weer een beetje bamboe en zo ga je door totdat jouw bak/kist/blik gevuld is.

Belangrijk is dat de gaten aan één kant dicht zijn en als je hout gebruikt kies dan het liefst voor eiken, es of beuk omdat dit hout het meest ‘glad’ is. Hout met veel scheuren kan ervoor zorgen dat de vleugels van insecten gaan scheuren.

Wil je een luxe hotel maken? Voeg dat wat riet, dakpannen, plantenresten en/of dennenappels toe. Dit creëert extra holtes en spleten zodat er veel verschillende soorten insecten van jouw hotel kunnen genieten. Met zo’n vijfsterrenhotel stimuleer jij de biodiversiteit in je eigen tuin.

Zie je het graag even voor je voordat je begint? De volgende video deelt alle ins en outs voor een luxe insectenhotel:

De plek van jouw hotel

Eenmaal af kan jouw insectenhotel in de volle zon geplaatst worden en verwijder af en toe wat spinnenwebben. Deze zijn dol op het eten van insecten en wil je dus niet hebben. Nu kan je genieten van de insecten in jouw tuin.

8 manieren om deze lente álles uit je tuin te halen

Insectenhotel maken
Bron: Roomed

Natuurmomenten

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo maak je jouw eigen insectenhotel (en help je de wereld een beetje)
Sluiten