Redactie
Redactie Tuin 21 jul 2021

6 manieren om insecten weg te houden (terwijl jij lekker in de tuin zit)

Nu het (eindelijk!) lekker weer is buiten, brengen we het liefste al onze uren door in de tuin. Alleen het laatste wat je wilt als je lekker in de tuin of op je terras ligt te luieren, is een van die vervelende zoemers recht naast je oor. Muggen, vliegen, andere insecten… nee, die mogen ver weg blijven.

Niemand houdt van muggenzifterij en daarom hebben wij deze punten kort voor jullie op een rijtje gezet.

6 manieren om insecten weg te houden

1. Volop in de zon

Overdag kun je het beste de schaduw vermijden wanneer je last hebt van muggen die gedurende de dag bijten. Deze trekken het liefst naar de schaduw toe en vermijden de volle zon.

Ben je banger voor zonnebulten dan muggenbulten of heb je geen zin om de hele tijd zonnebrand te moeten blijven smeren, dan kun je ook onder de parasol gaan liggen. Zolang de ruimte om je heen vol in de zon staat, bijten de muggen liever ergens anders.

2. Scherm jezelf af met screens of klamboes

Je kunt je ook tegen de zon en muggen in een klap beschermen door middel van een muggenscreen. Een screen kan verder ook privacy bieden als je veranda niet zo uit het zicht ligt – toch prettig.

Een ander alternatief zijn klamboes, want die hoeven echt niet alleen voor binnen te zijn. Buiten kunnen ze je net zo goed beschermen tegen insecten en tegelijkertijd als leuke decoratie hangen. Wat ook mooi meegenomen is bij klamboes of muggengordijnen is de prijs. Een screen is wel flink wat duurder dan een klamboe.

3. Citroenkaarsen en essentiële oliën

Dat citroenkaarsen muggen weghouden is vrij bekend, maar het is ook wel lekker om een keer iets anders dan citroen op je terras te ruiken. Kleine flesjes essentiële olie zijn bij de meeste drogisterijen te verkrijgen. Welke geur je het beste kunt kiezen? Wij raden een fleurige lavendel of een frisse pepermunt aan.

4. Een insect afwerend moestuintje

Het kan misschien wel eens tijd zijn om er een nieuwe hobby bij te krijgen. Er zijn namelijk verschillende planten die insecten afweren. Dit zijn voornamelijk kruidenplanten, dus als je er al aan dacht een moestuintje te beginnen is het misschien een idee om de volgende kruiden te groeien:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Citroengras
  • Knoflook
  • Pepermunt
  • Rozemarijn

De genoemde kruiden weren voornamelijk muggen af, maar als je een ander insect in gedachten had dan zal een korte zoekopdracht je zo een lijstje geven met mogelijke afwerende planten.

5. Gele lampen voor een muggenvrij feestje

Muggen zijn niet dol op geel licht, omdat dit minder fel is dan wit licht. En hoe minder fel het licht, hoe minder aantrekkingskracht het heeft. Als jij ook niet zo veel geel houdt, dan kun je altijd nog voor oranje of lichtroze LED-lampen gaan. Deze lampen geven ook een leuke warme gloed wat het terras net wat sfeervoller kan maken. Houd er echter rekening mee dat deze lichten muggen niet afweren, ze trekken ze alleen minder aan dan dat felle witte licht.

6. Breng beweging in stilstaand water

Deze mag zeker niet aan de lijst ontbreken. Iedereen die bij stilstaand water heeft gewoond zal wel gemerkt hebben dat er aan muggen geen tekort was. Helaas is er weinig aan te doen als je naast een rustig kanaal woont, behalve het te onthouden mocht je binnenkort verhuizen.

Heb je sinds kort een vijver in je tuin of ben je het aan het overwegen? Zorg er dan voor dat je een fonteintje of waterpomp aanschaft, want anders krijgt het woord zomerkriebels een nieuwe betekenis. Pas ook op met halfvolle watergieters of plantenpotten waar nog een laag water in staat, zelfs deze kunnen insecten aantrekken.

Extra tip: koop muggenspray. Na al deze tips moet je niet het belangrijkste tegen muggenbeten vergeten: de muggenspray. Daarnaast kunnen een paar basilicumblaadjes op je nachtkastje ook wonderen verrichten. Hopelijk kun je hiermee lekker de zomer door zonder al dat gezoem aan je oren.

Veldboeket uit eigen tuin plukken? Deze 6 wilde bloemen groeien makkelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Houzz

Reageer op artikel:
6 manieren om insecten weg te houden (terwijl jij lekker in de tuin zit)
Sluiten