Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 15 apr 2019

Inductieplaat schoonmaken: wat mag je wel en vooral ook niet doen?

Als je een inductiekookplaat in de keuken hebt om op te koken, dan weet je één ding zeker: een inductiekookplaat wordt snel vies. Of tenminste, je zíet sneller dat ‘ie vies is omdat een inductieplaat zo mooi glanst. Een inductiekookplaat schoonmaken zonder witte gloed achter te laten, dat kan nogal een klusje zijn.

Wij vertellen we wat je moet doen, en wat je vooral níét moet doen bij het schoonmaken van jouw inductiekookplaat.

Hoewel ik het koken op een inductiekookplaat helemaal het einde vind, vond ik het schoonmaken in het begin toch maar eng. Bang voor krassen en andere onomkeerbare schade. Maar toch moeten die vetvlekken, etensresten en – in mijn geval – kattenpootjes van die glasplaat af om de keuken écht schoon te doen ogen. Kan jij weer aan de slag met de lekkerste recepten.

Inductiekookplaat schoonmaken: dit moet je WEL doen

  • Gebruik voor het schoonmaken van je inductiekookplaat een microvezeldoekje. Dit zijn zachte doekjes die geen krassen achterlaten op jouw kookplaat.
  • Het beste kan je jouw kookplaat elke dag even afnemen met warm water.
  • Liever toch schoonmaken met een sopje? Maak dan een mild sopje met afwasmiddel of een milde allesreiniger zonder citroen. Gebruik een microvezeldoekje die je goed uitwringt, zodat je een vochtige doek overhoudt. Reinig daarna nog een keer met alleen water. Maar let op: gebruik afwasmiddel of allesreiniger nooit onverdund op je kookplaat.
  • Niet alleen de glasplaat is belangrijk om schoon te maken, vergeet ook vooral de rand van de kookplaat niet. Hier kan vuil zich gemakkelijk ophopen, en da’s natuurlijk niet smakelijk naast je eten. Ook de rand kan je afnemen met een sopje van afwasmiddel of een milde allesreiniger.
  • Bonus tip: wees altijd voorzichtig met het schoonmaken van je inductiekookplaat. Krassen krijg je namelijk niet meer uit de glazen kookplaat. Liever iets te voorzichtig, dan voor altijd een kras.

> Meer tips? 37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu altijd brandschoon is

Inductiekookplaat schoonmaken: deze dingen kan je beter NIET doen

  • Hardnekkige vlekken verwijderen met een schuursponsje? Liever niet. Schurende middelen kunnen krassen achterlaten op jouw kookplaat. Vermijd dus ook schurende schoonmaakmiddelen, zoals Cif.
  • Gebruikt voor het schoonmaken van je inductiekookplaat nooit soda. Dit zorgt voor onherstelbare verkleuringen.
  • Laat ook schoonmaakmiddelen met citroen liggen. Citroen is een bijtend zuur, wat jouw kookplaat kan beschadigen.
  • Te lang wachten met het schoonmaken van je inductiekookplaat is ook een echt no go. Het liefste verwijder je etensrestjes die uit de pan vallen meteen tijdens het koken (de oppervlakte waar de pan niet opstaat wordt toch niet heet). Laat het in elk geval niet aankoeken, dan krijg je het lastiger weg.

Meer handige schoonmaaktips voor in de keuken:

inductiekookplaat schoonmaken
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inductieplaat schoonmaken: wat mag je wel en vooral ook niet doen?
Sluiten