Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 8 okt 2015

Indrukwekkende architectuur: kamp Westerbork onder glas

Helaas heeft niet elk bijzonder gebouw een mooi verhaal. De geschiedenis achter dit stukje architectuur is zelfs verre van mooi. De kans is groot dat je deze villa herkent. Het vervallen huis staat namelijk op Kamp Westerbork en is de voormalige woning van de kampcommandant. Het is een van de laatste fysieke herinneringen aan het vluchtelingenkamp en staat daarom sinds begin dit jaar onder glas.

De directeurswoning op Kamp Westerbork staat aan de rand van het bos en is sinds 1994 officieel een Rijksmonument. De krachtige glazen vitrine die nu over het huis staat, is een ontwerp van het Nederlandse bedrijf Oving Architekten. De voornaamste reden: het voorkomen van verder verval.

Normaal gesproken zou zo’n vervallen gebouw allang afgebroken zijn, maar door de belangrijke geschiedenis blijft de directeurswoning van cultuurhistorisch belang. De bijzondere bouwstijl, het materiaalgebruik en de zeldzaamheid geven de villa daarnaast ook architectuurhistorische waarde.

De glazen doos is twaalf meter hoog en zesendertig meter diep. Het glas beschermt het monument tegen verder verval, maar de ruimte wordt ook gebruikt voor culturele activiteiten en onderwijs. Het kamp is vooral bekend door de opvang tussen 1942 en 1945. Wat veel mensen niet weten: vanaf de bouw in 1939 tot de afbraak in 1971 is het kamp bijna voortdurend in gebruik geweest. De commandantswoning is een van de laatste fysieke overblijfselen.

Meer historische architectuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ovingarchitecten.nl

Reageer op artikel:
Indrukwekkende architectuur: kamp Westerbork onder glas
Sluiten