In Frankrijk wordt een kasteel volledig met middeleeuws gereedschap gebouwd

Wie vaak op vakantie gaat naar Frankrijk weet dat dit land heel wat kastelen kent. Heerlijk om je tijdens een bezoekje aan zo’n historisch gebouw even te wanen in vroegere tijden! Tegenwoordig is er natuurlijk veel meer mogelijk op het gebied van architectuur en zul je dus niet zo snel een nieuw gebouw vinden dat op de oude manier is gebouwd. Behalve in het plaatsje Treigny, Bourgondië. Daar wanen harde werkers zich nu al bijna twintig jaar in de middeleeuwen om met enkel gereedschap uit de dertiende eeuw (!) te bouwen aan Château de Guédelon.

Wij werden op dit project gewezen door onze collega’s van Froot en wilden het direct met jullie delen. Het project is een idee van Michel Guyot. Door de jaren heen kocht hij meerdere vervallen kastelen die hij vervolgens liet restaureren. Bij één van zijn kastelen viel het twee historici op dat in de muren een ander (middeleeuws) kasteel verstopt zat. Toen ze dat aan Guyot presenteerden, ontstond het idee om het kasteel volledig na te bouwen. Maar dan wel op middeleeuwse wijze.

Samen met een groep historici, architecten en archeologen deed Guyot onderzoek en zo kon de bouw van dit indrukwekkende project in 1997 beginnen. Hoewel we inmiddels jaren verder zijn, is het kasteel nog steeds niet af. Volgens de bedenker gaat dat nog zeker tot 2020 duren. Niet zo gek ook, want bij de bouw worden alleen gereedschap, technieken en materialen gebruikt die ook gebruikt zouden worden in de dertiende eeuw. Geen handige kraanwagens dus, maar paard met wagen en hand geweven touw om materialen naar boven te tillen. Benieuwd hoe dat eruitziet? Bekijk onderstaand filmpje voor een beeld van het bouwproces.

Door de oude bouwtechnieken en materialen hoopt Guyot dat het kasteel uiteindelijk zo gedetailleerd mogelijk nagebouwd kan worden. Daarnaast is het proces een bijzonder schouwspel van werkers in middeleeuwse gewaden. Benieuwd hoe dat er in real life uitziet? Van maart tot en met november is het kasteel te bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website van Château de Guédelon.

Ook tof: dit gezin bouwde zelf een opvouwbaar klein kasteel waar ze wonen met hun zoontje.

www.guedelon.fr

Reageer op artikel:
In Frankrijk wordt een kasteel volledig met middeleeuws gereedschap gebouwd
Sluiten