In dit huis in Saigon komen geschiedenis en moderne architectuur samen

Toen de huidige eigenaresse dit huis in Saigon kocht, was het gebouw verlaten en verwaarloosd. Als tegenreactie op de moderne ‘Western-style’ huizen in de directe omgeving, vroeg ze de designstudio het historische gebouw zoveel mogelijk in tact te houden en een passende plaats te creëren waar ze nieuwe herinneringen kan maken met haar familie.

Het redesign lag in handen van het Vietnamese a21studio. Vanbuiten behielden de ontwerpers de traditionele vormen. Vanbinnen voegde de studio een aantal bijzondere elementen toe waardoor er in een deel van het huis ruimte is voor indoor-outdoor living.




Vanaf de voorkant zie je het niet meteen, maar dit familiehuis zit eigenlijk heel opvallend in elkaar. Tussen twee muren zitten meerdere kleine huisjes geklemd. De huisjes zelf hebben een dak, maar de bovenkant van het volledige gebouw niet. Daardoor ontstaat er een soort binnenplaats op de benedenverdieping en komt er heerlijk veel zonlicht in de smalle ruimte. De bewoners haalden de natuur hier letterlijk naar binnen door een boom te planten in de gedeelde binnenplaats, wat zorgt voor een bijzondere sfeer door het hele gebouw. Ben jij ook op zoek naar een manier om buiten naar binnen te halen? In dit artikel geven we je tien leuke ideeën.



Boven de binnenplaats, die meteen het centrale deel van het huis vormt, spande de studio een net. Dit is een leuke en veilige plek voor de kinderen om te spelen, terwijl de ouders vanaf beneden gewoon een oogje in het zeil kunnen houden. Daarnaast verbindt dit de verschillende ruimtes nog eens extra met elkaar.



De achterkant van de aparte huisjes is bereikbaar via een trappenhuis. Van de voorkant lijken het net losse appartementjes die allemaal uitkijken op de binnenplaats. De meubels in dit huis in Saigon ademen trouwens ook geschiedenis. Een groot deel van de inrichting haalde de studio uit gesloopte huizen in de omgeving. Recyclen doen ze wel vaker trouwens, zoals in dit koffietentje dat volledig is gemaakt van gerecycled hout.

Fotografie: Quang Tran & Hiroyuki Oki

www.a21studio.com.vn