In dit compacte vakantiehuis lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over

Bij dit compacte vakantiehuis in Noorwegen speelt de omliggende natuur een zichtbare rol. De architect gebruikte veel natuurlijke materialen voor het ontwerp zodat het goed past in de omgeving. Daarnaast bouwde hij het huisje tegen een rots aan en maakte hij een groot deel van de wanden van glas. Zo kijk je vanuit het huisje én vanaf het dak uit op de heerlijke groene omgeving, de rotsen en de zee. Niet verkeerd!

Het huisje staat aan de kust in Sandefjord en is een ontwerp van architectenbureau Lund Hagem. De retreat is zo’n dertig vierkante meter groot.

Om zoveel mogelijk te profiteren van de natuurlijke omgeving maakte het architectenbureau een trap op het schuine deel van het betonnen dak die leidt naar het platte dak. Het bijzondere vakantiehuis wordt tegen slechte weersomstandigheden beschermd door de hoge rotsen aan de zijkant en achterkant. Toch komt er meer dan genoeg daglicht binnen door de glazen wanden.

Door de glazen wanden vervagen de grenzen tussen binnen en buiten. Dat wordt nog eens extra versterkt door de betonnen vloer die van buiten naar binnen doorloopt. Voor het dak binnen maakte de architect een soort geweven houten constructie. Naast dat dit er onwijs gaaf uitziet, voegt het ook nog eens warmte toe aan het interieur. Heb jij thuis ook een schuin plafond? Met deze tips overwin je alle struggles.

Voor de slaapkamer maakte de architect een hoog platform bed die in dit geval een soort tussenverdieping vormt met uitzicht over de zee. Onder deze houten constructie maakte hij de badkamer. Op deze manier wordt de ruimte zo optimaal mogelijk gebruikt, terwijl het compacte vakantiehuis maar een kleine ecologische voetafdruk achterlaat.

Doordat een groot deel van het compacte vakantiehuis open is, kijk je er recht doorheen. Aan beide kanten bevindt zich een terras. Aan de ene kant zit deze tussen de rotswanden ingeklemd, terwijl het terras aan de andere kant juist open is en omringd wordt door groen. De betonnen bank die in de woonkamer staat, loopt op het terras nog een stuk door. Hierdoor zijn het terras en het interieur echt een geheel.

Fotografie: Kim Müller/Lund Hagen en Ivar Kvaal

www.lundhagem.no

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
In dit compacte vakantiehuis lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over
Sluiten