Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 12 november 2015

In deze haven staat een wel heel bijzondere sauna

De sauna is misschien wel een van de meest kenmerkende ‘gebouwen’ van Scandinavië. Oorspronkelijk komt de sauna uit Finland, waar mensen vroeger deels onder de grond woonden in hutten. Om deze hutten te verwarmen werden stenen, die eerst op vuur lagen, in de hut gelegd al verwarming. Al gauw kwamen de Finnen erachter dat de ruimte sneller warm wordt wanneer je water over de stenen giet en dat je daarvan gaat zweten. Goed, even terug naar het nu: in Götheborg (Zweden) is onlangs een wel heel bijzondere sauna gebouwd.

Het gaat hier om een sauna, die er van buitenaf eerder uitziet als een industrieel gebouw voor de scheepsindustrie. Mede doordat de sauna onderdeel is van een haven, maar ook vanwege de stalen golfplaten aan de buitenkant van het gebouw. Vanbinnen is de sauna uiteraard gewoon van hout.

Het Berlijnse Raumlabor maakte de sauna als onderdeel van een groter project om de haven weer leven in te blazen. Vroeger had de sauna een veel socialere functie en bracht het verschillende mensen samen. Nu wordt de sauna vaak alleen gebruikt in sportscholen of spa’s voor verzorging en niet zozeer voor het sociale aspect.

De sauna is gemaakt in samenwerking met een team lokalen. Zij bouwden het bijzondere gebouw op betonnen palen en gaven het een stoer design zodat het past in de industriële omgeving van het havengebied.

Omdat het water in de haven niet schoon is, kunnen bezoekers daar niet zwemmen. Daarom maakten de ontwerpers tevens een zwembad ín het water, net als Badeschiff in Berlijn.

Douchen kan in speciale douche cabines met wanden van gerecyclede wijnflessen!

Over bijzondere sauna’s gesproken.. er bestaat zelfs een drijvende sauna die je kunt huren met vrienden!

raumlabor.net

Reageer op artikel:
In deze haven staat een wel heel bijzondere sauna
Sluiten