Mirre Staats
Mirre Staats Spots 23 jul 2016

In China opent het eerste Rozenmuseum ter wereld

Het is je vast al eens opgevallen: bij Roomed zijn we dol op bloemen en planten. Ze fleuren een interieur à la minute op en ruiken ook nog eens lekker. Als er één soort bloem is waar we dol op zijn, is het de roos. Er zijn ontzettend veel verschillende varianten, zoals de pioenroos waar Roomed’s Renée laatst een ode aan gaf en de klassieke roos. Wist je dat de roos de meest geëxporteerde bloem van Nederland is? Meer dan 3 miljard rozen gaan jaarlijks de grens over! Een ereplek heeft de bloemsoort wel verdiend, dus opende in Beijing het eerste rozenmuseum ter wereld haar deuren. Rose Museum eert de bloem niet alleen door middel van verhalen binnen het museum, ook de architectuur is eraan gewijd!

Het van oorsprong Nederlandse architectenbureau NEXT Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp en wil zo oud en nieuw samensmelten met kunst en architectuur. Binnen kom je alles te weten over de geschiedenis van de roos en vind je een grote verzameling rozen.

rozenmuseum

De gehele buitenkant bestaat uit karakteristiek roestvrij staal naar de vorm van een roos. Zelfs uit de wanden zijn rozen gesneden, die zorgen voor een dito-vormige lichtinval.

Het museum heeft een soort binnenterras waar je heerlijk kunt rondlopen en genieten van de bijzondere lichtinval. De roosvormige uitsneden komen hier prachtig tot hun recht, aangezien het roestvrij staal niet direct aan het binnengebouw zit.

rozenmuseum

De vormen van het gebouw zijn een moderne variant van de traditionele Chinese huizen die gebouwd zijn om een binnenplaats. Zo zijn er veel open ruimten in het gebouw en is het erg licht dankzij de open constructie.

Het rozenmuseum kon geen betere locatie krijgen: het staat namelijk middenin een bloemenpark van meer dan 100 hectare. Vanuit het museum heb je prachtig uitzicht over de omringende rozenvelden met meer dan 2000 soorten rozen.

Fotografie: Xiao Kai Xiong

www.rosebeijing2016.org

Reageer op artikel:
In China opent het eerste Rozenmuseum ter wereld
Sluiten