Mirre Staats
Mirre Staats Wooninspiratie 7 mei 2016

In België staat nu een wel heel bijzondere uitkijktoren

In de gemeente Tielt-Wingen in België staat sinds kort een uitkijktoren waar ons designhart sneller van gaat kloppen. Waar eerst een houten uitkijktoren middenin het weiland stond, is nu een gigantische trap gebouwd van roestvrij cortenstaal. Voorheen stond hier een houten toren, maar vanwege vadalisme moest deze definitief gesloten worden. Een groot verlies voor de inwoners van de gemeente; vanaf de top had je namelijk het mooiste uitzicht op het land.

Reden genoeg voor de gemeente om het Belgische architectenbureau Close to Bone te bellen. Zij kregen de opdracht om een nieuwe toren te bouwen van minimaal tien meter hoog, die tegen elke vorm van vandalisme kan.

Zo zag de toren er eerst uit. Zoals je kunt zien een eenvoudige houten toren met ladders om naar de top te komen.

Samen met de gemeente werkte Close to Bone aan een pronkstuk dat weinig onderhoud nodig zou hebben. Hierin was de keuze voor roestvrij cortenstaal ook erg belangrijk, aangezien de uitkijktoren bestand moet zijn tegen het wisselende weer én het vandalisme.

Van cortenstaal weten we dat het goed tegen allerlei soorten weersomstandigheden kan. Dat blijkt ook uit dit ski-huis van cortenstaal in de bergen!

De ‘zwevende trap’, met de naam Vlooybergtoren, is uiteindelijk 11,28 meter hoog geworden en 20 meter breed. De roestbruine kleur van de toren is een verwijzing naar het ijzerzandsteenerfgoed, een kenmerk van het Hageland.

De uitkijktoren is door zijn unieke vorm een belangrijk kenmerk geworden voor het Hageland. Het concept van de in de ruimte hangende trap, in de roestbruine kleur van de Diestiaanheuvels, maakt de toren tot een unicum.

Benieuwd naar nog meer excentrieke trappen? Van 16 mei tot 12 juni kun je deze bijzondere trap betreden in Rotterdam. Ook leuk: maak van de trap bij jou thuis iets speciaals!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.contemporist.com

Reageer op artikel:
In België staat nu een wel heel bijzondere uitkijktoren
Sluiten