Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Diy 3 feb 2017

IKEA hack: vintage postkast

IKEA, eigenlijk zijn we er allemaal best wel dol op. Want geef toe, ze hebben echt wel leuke en handige producten en het is betaalbaar. Een nadeel is alleen dat je het natuurlijk bij iedereen tegenkomt. Maar daarom zijn er Ikea hacks, oftewel een eigen twist geven aan een bepaald product. Elke woensdag vind je hier op Roomed een handige how-to.

Wij zijn groot fan van de vintage postkast. Zo’n kast staat in elk interieur goed, of je nu gaat voor modern of landelijk. Vooral in de eclectische interieurs komen we zo’n vintage kast vaak tegen. Het is een populair meubelstuk, dus vaak lastig te vinden. In deze IKEA hack laten we je zien hoe je er zelf een kunt maken! En het voordeel is: door de grote lades kun je je spullen veel beter opbergen dan in de kleine lades van een originele postkast.

Benodigdheden

  • Grenen RAST ladekast
  • 12 nieuwe ladeknoppen (liefst natuurlijk ook met vintage look!)
  • Donkere beits en een platte kwast
  • Freesmachine of losse planken hout in de breedte van de oorspronkelijke lades
  • Aluminium naamplaatjes
  • Kleine spijkertjes en een hamer

Stap 1

Zet de kast in elkaar zoals beschreven in de handleiding, maar laat de bijgeleverde houten knoppen apart. Om het effect van de smalle lades te bereiken heb je twee opties. Je kunt met een potlood een lijn trekken op de helft van de kast en de lijn frezen met een freesmachine. Zo creëer je de looks van kleinere lades. De tweede optie is om de voorkant van de originele lades te beplakken met nieuwe houten planken. Zaag de nieuwe planken dan iets smaller dan de originele lade. Zo creëer je een ‘kier’ waardoor de lades net echt lijken!

Stap 2

Dan nu het leukste klusje, beitsen! Koop een mooie donkere beits en breng het in meerdere lagen aan. Dit hoeft helemaal niet netjes, dus prima te doen wanneer de kast al in elkaar zit. Schilder met de platte kwast lange halen. Smeer de beits goed uit, maar op bepaalde delen van de kast mag de laag best iets dikker zijn dan de andere delen. Laat de beits tussen de lagen goed drogen. Geef de kast een echte vintage look door bijvoorbeeld de hoeken nog iets op te schuren.

Stap 4

De finishing touch: bevestig de nieuwe knoppen aan de postkast en bevestig met kleine spijkertjes de aluminium plaatjes aan de lades.

Wil je toch liever een moderne look? Beplak de RAST dan met spiegels. Bekijk hier de DIY!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.ikea.com

Reageer op artikel:
IKEA hack: vintage postkast
Sluiten