Hannah Westra
Hannah Westra Diy 6 jan 2016

IKEA hack: van simpele vaas naar koperen lamp

IKEA, eigenlijk zijn we er allemaal best wel dol op. Want geef toe, ze hebben echt wel leuke en handige producten en het is betaalbaar. Een nadeel is alleen dat je het natuurlijk bij iedereen tegenkomt. Maar daarom zijn er Ikea hacks, oftewel een eigen twist geven aan een bepaald product. Elke woensdag vind je hier op Roomed een handige how-to.

Op zoek naar een stijlvolle tafellamp die je niet overal ziet? Met deze IKEA hack maak je vrij makkelijk een koperen lamp van een oude vaas. In 2015 zagen we al heel veel koper en goud in interieurs voorbijkomen. Dus als je nog niet klaar bent met de kopertrend, is deze lamp voor jou een winner. Maar met een beetje spuitverf kun je de lamp natuurlijk ook een totaal andere tint geven!

Benieuwd naar meer DIY’s waarbij koper(kleur) centraal staat? Die vind je hier.

BENODIGDHEDEN

  • IKEA KONSTFORM Vaas
  • Fitting (E27) met een diameter van 3,5 centimeter
  • Kabel met schakelaar
  • Gloeilamp / Halogeenlamp, 40 watt
  • Secondelijm
  • Boor
  • Tiewraps
  • Schroevendraaier
  • Isolerend tape

STAP 1

De KONSTFORM vaas is niet meer te koop bij IKEA Nederland, dus mocht je hem niet (meer) in huis hebben, dan kun je deze natuurlijk vervangen door een andere vergelijkbare vaas. Boor om te beginnen een gat van zes millimeter in de onderkant van de vaas (niet het deel waar hij op staat). Hier gaat het snoer later doorheen dus je kunt het gat het beste aan de zijkant van de onderkant boren.

STAP 2

Steek de kabel met schakelaar door de vaas heen. Maak de kabel aan de binnenkant op de gewenste lengte vast met tiewraps.

STAP 3

Maak de elektriciteitsdraden van de kabel vast aan de fitting. Hoe dat precies moet, laten we je in deze DIY zien. Zorg dat dit goed zit om kortsluiting te voorkomen. Dat kan met isolerend tape of met een kabeldoorvoer.

STAP 4

Stop de fitting voor ongeveer drievierde in de opening van de vaas. Smeer vervolgens secondelijm op de uitstekende rand van de fitting en bevestig deze voorzichtig op de gewenste positie in de vaas. Draai de lamp in de fitting en de koperen lamp is klaar voor gebruik!

Heb je toevallig nog een SOCKER sierpot van IKEA staan? Ook daar kun je een lamp van maken! In deze IKEA hack delen we het stappenplan voor een industriële tafellamp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.kopfprojekt.de

Reageer op artikel:
IKEA hack: van simpele vaas naar koperen lamp
Sluiten