Florence
Florence Meubels & accessoires 23 jul 2014

Ikea hack: van boekenkast tot commode voor in de kinderkamer

Ikea, eigenlijk zijn we er allemaal best wel dol op. Want geef toe, ze hebben echt wel leuke en handige producten en het is betaalbaar. Een nadeel is alleen dat je het natuurlijk bij iedereen tegenkomt. Maar daarom zijn er hacks, oftewel een eigen twist geven aan een bepaald product. Elke woensdag vind je hier op Roomed een handige how-to.

Onlangs gaf Ikea te kennen dat de bekende Expedit kast werd vervangen door de Kallax. Eén van de vernieuwingen is dat de buitenste planken iets dunner werden, waardoor er dus minder hout gebruikt hoeft te worden en dus duurzamer is. Past jouw oude Expedit dus niet meer naast de Kallax vanwege het hoogteverschil, gooi deze dan niet gelijk weg, maar geef het een nieuwe functie. Vandaag in Ikea hacks laten we zien hoe je van de Expedit (of Kallax) kast een stijlvolle commode maakt.

Before

BENODIGDHEDEN:
• Expedit / Kallax vakkenkast (hier wordt de kast met 8 vakken gebruikt)
• Witte houten panelen (naar de maten van de kast)
• Houtlijm
• Nagelpistool
• Houtlak
• Schuurpapier

STAP 1
Ontvet en schuur de houten panelen, zodat het vrij is van stof, oneffenheden en scherpe randjes. Heb je losse panelen gekocht, verbind deze dan na het schuren met elkaar.

STAP 2
Heb je de panelen afgenomen dan kun je ze in de lak gaan zetten. Wij adviseren lak, omdat dit minder slecht is dan olie. Doe dit meerdere malen om de duurzaamheid van de planken te vergroten. Je kunt het hout eventueel nog voorbewerken, maar wanneer je gaat lakken is dit in principe niet nodig. Heb je liever meer kleur in de kinderkamer dan kun je de panelen natuurlijk ook een kleur geven. Let wel op dat verf schadelijker is. Zorg er dus voor die walmen helemaal verdwenen zijn, voordat je je kindje erop legt.

STAP 3
Schuur ook de kast een beetje op. Verdeel vervolgens de houtlijm erover en leg de planken erop. Voor extra stevigheid zijn er in dit voorbeeld ook nog een aantal nagels ingeschoten met een nagelpistool. Zorg dat de panelen goed tegen elkaar aansluiten.

STAP 4
Zet de kast horizontaal neer, kleed de vakken aan met leuke manden voor luiers, poeders en dergelijke, leg het verschoningskussen bovenop en je kindje heeft een super stijlvolle en simpele commode in zijn of haar kamer staan. Vanwege de breedte is er zelfs nog plek voor een leuke lamp of een grote knuffel.

TIP
Wil de kast makkelijk kunnen verplaatsen, dan kun je eventueel aan de onderkant wieltjes bevestigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.younghouselove.com

Reageer op artikel:
Ikea hack: van boekenkast tot commode voor in de kinderkamer
Sluiten