Hannah Westra
Hannah Westra Diy 30 december 2015

IKEA hack: stoere industriële bureaulamp

IKEA, eigenlijk zijn we er allemaal best wel dol op. Want geef toe, ze hebben echt wel leuke en handige producten en het is betaalbaar. Een nadeel is alleen dat je het natuurlijk bij iedereen tegenkomt. Maar daarom zijn er Ikea hacks, oftewel een eigen twist geven aan een bepaald product. Elke woensdag vind je hier op Roomed een handige how-to.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn we hier op de redactie behoorlijk fan van producten met een industriële of robuuste uitstraling. Wat we daarnaast ook heel tof vinden is dingen zelf maken. Toen we deze IKEA hack tegenkwamen, waren we meteen fan, want hiermee maak je van een vrij standaard wandlamp een toffe industriële bureaulamp met een basis van hout en beton. Toch liever een staande lamp met industriële look? Dan is deze IKEA hack wel heel makkelijk!

Benodigdheden

  • IKEA RANARP wand-/klemspot, ecru
  • Houten balk
  • Cement
  • Schroeven
  • Oud plastic bakje (bijvoorbeeld een ijsbakje)
  • Boor

STAP 1

Zet de IKEA lamp nog niet in elkaar, maar begin met het maken van de lampvoet. Gebruik een oud plastic bakje (bijvoorbeeld voor ijs) in een maat en vorm naar wens. Maak een gaatje voor een schroef in de onderkant en giet het cement in het bakje. De schroef kun je er later uithalen als het cement zo goed als droog is. Door het gat kan je de lampvoet straks vast maken aan de houten balk.

STAP 2

Zaag de houten balk in zeven stukken: drie ‘lange’ balken van ongeveer dertig centimeter, drie stukjes van vier centimeter en een klein stukje hout om de lamp straks aan te bevestigen.

STAP 3

Maak van de drie stukjes hout een U-vorm en bevestig ze aan elkaar met spijkers. Dit deel is heel belangrijk omdat je hier uiteindelijk de houten ‘arm’ aan de betonnen voet mee bevestigd. Maak in twee van de drie balken aan een kant een gaatje en in de derde balk aan beide kanten. Maak in het onderste blokje van de U-vorm een gat voor een schroef.

STAP 4

Plaats de lange balk met gaatjes aan beide kanten tussen de U-vorm en boor gaten zodat je deze twee delen straks aan elkaar vast kunt maken. Maak vervolgens de U-vorm aan de betonvoet vast en schroef daarna de balk tussen de U-vorm vast. Maak aan de bovenkant van deze balk de twee andere balken vast met schroeven. Lijm aan het uiteinde het kleine overgebleven blokje tussen de twee balken en bevestig hier de lamp aan met de meegeleverde klemmetjes.

Ook leuk: deze stoere koperen lamp met betonnen voet.

www.ikeahackers.net

Reageer op artikel:
IKEA hack: stoere industriële bureaulamp
Sluiten