Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 17 jun 2018

IKEA hack: maak je kast in één klap luxe met leren grepen

Ikea, eigenlijk zijn we er allemaal best wel dol op. Want geef toe, ze hebben echt wel leuke en handige producten en het is betaalbaar. Een nadeel is alleen dat je het natuurlijk bij iedereen tegenkomt. Maar daarom is er zoiets als een Ikea hack, oftewel een eigen twist geven aan een bepaald product. Het RAST kastje is zo’n goedkope, multifunctionele toppen die we maar al te graag een nieuwe look geven.

En als je de goede benodigdheden in huis hebt, is het met deze DIY van Vintage Revivals fluitje van een cent!

Dit heb je nodig

  • De IKEA RAST ladekast
  • Een freesmachine
  • 3 ronde stokken
  • 3 evengrote lapjes leer
  • Een tacker
  • Eventueel een schuurmachine en witte verf

Stap 1:

Leg op te beginnen alle onderdelen van de kast klaar. Je kunt ‘m nog niet in elkaar zetten, want we gaan eerst iets doen met de planken van de voorkant van de kast.

Stap 2

Voor de tweede stap heb je een freesmachine nodig. Heb je deze niet tot je beschikking, vraag dan aan iemand na of hij je kan helpen. We gaan in deze stap namelijk een rechte lijn tussen de twee voorgeboorde gaten in de planken maken. Gebruik hiervoor de gebruiksaanwijzing van je freesmachine. De gleuf moet helemaal door de houten plank heengaan, dus we raden aan om je houten planken op een verhoging te leggen.

Uiteindelijk moeten de gleuven net zo lang worden als de lapjes leer en de stokken. Let daar op!

Stap 3

Schuur de randjes van de gleuf bij met een fijn schuurpapiertje. Ga ook nog even over de rest van de plank, zodat je overal dezelfde kleur en textuur van het hout krijgt.

Stap 4

Optioneel: verf de planken is de kleur die jij voor ogen hebt. Dit kan met verf en kwasten, maar ook met een spray. Je kunt een blanke lak toevoegen voor een extra shine, maar ook voor wit of een hele felle kleur gaan. Heb je geen zin om te schilderen, sla deze stap dan vooral over. Niets is verplicht, het wordt jóúw nieuwe kast.

Stap 5

Zet de kast helemaal in elkaar.

> Pssst, wist je dat er tegenwoordig zelfs een robot is die IKEA meubels voor je in elkaar zet?

Stap 6

Leg de ronde stok in het midden van het leren lapje. Vouw de hoeken samen, en steek het stuk leer door de gleuf in de plank die je zelf gemaakt hebt.

Stap 6

Aan de andere kant van de gleuf kun je de lap leer weer openvouwen, en stevig vastnieten met een speciale tacker. En dan is ‘ie klaar! Finito!

Nog meer IKEA hacks: