admin
admin Diy 2 jul 2014

IKEA hack: pimp je oude ladekastje met houten vlonders

Ikea, eigenlijk zijn we er allemaal best wel dol op. Want geef toe, ze hebben echt wel leuke en handige producten en het is betaalbaar. Een nadeel is alleen dat je het natuurlijk bij iedereen tegenkomt. Maar daarom zijn er hacks, oftewel een eigen twist geven aan een bepaald product. Elke woensdag vind je hier op Roomed een handige how-to.

Van een balkonvloer naar een kastje. Klinkt vreemd, maar met de houten SKOGHALL of RUNNEN vlonders kan het. Pimp je oude ladekastje, of schaf de spotgoedkope RAST aan, verwijder de knoppen en ga aan de slag met deze tutorial.

Benodigdheden
• SKOGHALL of RUNNEN vlonders
• oud ladekastje of RAST ladekast
• gradenboog
• houtlijm
• cirkelzaag
• staalwol
• houtolie
• witte verf
• 6 handvatten

Stap 1
De vlonders koop je met een plastic rooster onder het hout. Deze haal je er handmatig af door de schroeven te verwijderen. Haal vervolgens de voorkant van de lades los van het kastje of zaag een dun stuk multiplex ten grootte van de voorkant van de lades.

Stap 2
Meet het midden van de houten plaat af en zet hier een streep. Meet vervolgens aan beide kanten van deze streep een hoek van 45 graden uit en teken ook deze af over het gehele hout.

Stap 3
Plaats het eerste houtje precies op de lijn van 45 graden met van de hoeken tegen de middelste lijn aan. Vanuit hier ga je de rest van de latjes leggen in een visgraatpatroon, waarbij de latjes dus dwars op elkaar liggen. Let erop dat je ieder latje in precies dezelfde hoek van 45 graden legt. Doe de lijm op de ondergrond, veeg het eventueel wat uit met een goedkope kwast en leg de latjes er netjes op. Ga door tot de hele plaat bedekt is en laat ongeveer 24 uur drogen. Leg eventueel voorzichtig zware voorwerpen op de gelijmde latjes zodat ze niet los laten.

Stap 4
Nu de latjes droog zijn en goed vastzitten op de plaat, is het tijd om ze af te zagen zodat de plaat weer als voorkant op de lades past. Zaag met een cirkelzaag alle uitstekende latjes af in een rechte lijn, die gelijk loopt met de plaat waar ze op zijn bevestigd.

Stap 5
Zet de plaat met de latjes vast aan de voorkant van de lade met schroeven.

Stap 6
Verf het kastje wit, in genoeg lagen zodat de verf dekkend is. Schuur tijdens het drogen van de lagen het hout op met staalwol. Zet vervolgens het hout in de olie en herhaal deze handeling tot je het resultaat goed vindt. Kijk op de verpakking voor de droogtijd en houd deze aan.

Stap 7
Bevestig de handvatten op gelijke afstand van de zijkant, twee per lade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

thepursuitofhandyness.com

Reageer op artikel:
IKEA hack: pimp je oude ladekastje met houten vlonders
Sluiten