Merve Ozturk
Merve Ozturk Diy 8 jan 2021

IKEA hack: uitgekeken op je standaard kastje? Zo maak je van IVAR iets leuks

Als we één nadeel van IKEA moeten opnoemen is het dat je veel items bij iedereen terugziet. Denk aan een LACK tafeltje, of een RÅSKOG rolkar. Het zijn functionele items, maar je kan ze zelf vele malen origineler maken. Vandaag gaan we aan de slag met IKEA’s IVAR.

Het vergt enige creativiteit en een klein beetje tijd, maar dan heb je wel een uniek item in je interieur staan waar je voor altijd trots op kunt zijn. So let’s do this.

13 originele manieren om iets leuks te maken van IKEA’s IVAR

1. Bevestig handgrepen of deurknoppen

De eerste IKEA hack voor de IVAR kast is niet zo lastig, maar maakt de kast een stuk functioneler. Door handgrepen of deurknoppen te bevestigen kan je de kastdeuren makkelijker open en dichtmaken.

Je kunt gaan voor een leren handgreep om ‘m wat stoerder te maken, maar sierlijke deurknoppen zullen ook ontzettend leuk staan.

2. Ga voor leuke poten

Nog een leuke IKEA hack. Door poten te bevestigen staat het kastje hoger. Dit is ook handig voor iedereen met een kleine ruimte in huis. Doordat de kast niet op de vloer staat, is de vloer nog te zien waardoor de ruimte groter lijkt dan dat ‘ie in werkelijkheid is.

Bovendien kan je de look van de IVAR zo ook aanpassen. Hierboven is te zien dat er roze poten zijn gebruikt, ideaal om de kinderkamer net wat speelser te maken.

Lees ook: 6 geweldige hacks voor een klein huis die je nog nooit eerder hebt gehoord

3. Geef ‘m wat kleur

Als je gek bent op hout kan je ‘m uiteraard zo laten, maar je kan ‘m nóg bijzonderder maken door de kast te verven in jouw favoriete kleur. Ook handig als je een ton-sur-ton interieur hebt – zo past je IVAR kast goed in jouw huis.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om motieven of prints te schilderen op je kast – ben je net een stapje unieker.

4. Maak je IVAR een stuk natuurlijker

Gebruik je het liefst natuurlijke kleuren en materialen in huis? Dan is bovenstaand editie van de IVAR kast ideaal voor jou. Voor deze manier gebruik je rotan webbing dat geschikt is voor meubels en radiator panelen. Knip een stuk in de afmetingen van je kast en plak deze met een lijmpistool vast.

5. Een DIY IVAR bureau

Als jij ook droomt van een bureau met heel veel opslagruimte, dan ga je de IVAR kast nu nog leuker vinden. Zet een aantal IVAR kasten naast elkaar (houdt rekening met zitplaats). Je kan je bureau zo groot en zo klein maken als je wilt.

Uiteraard kan je ‘m ook verven, schilderen en haakjes toevoegen om ‘m af te maken.

6. Mix & match

Wil je net wat anders creëren? Ga dan voor deze IKEA hack voor de IVAR kast. Zaag een vorm uit de kastdeur en bevestig hier een (rotan) webbing. Op deze manier combineer je hout en rotan en is je kast deels doorzichtig.

Hierboven is een halve cirkel gecreëerd, maar je kan er ook voor kiezen om meerdere kleine cirkels te creëren of uiteraard andere vormen die je leuk lijken.

7. Half open – half gesloten

Als je bepaalde items graag wilt tentoonstellen, maar als je ook genoeg rommel hebt die je juist niet wilt laten zien, dan is deze IKEA hack ideaal voor jou.

Ook deze hack vergt niet veel energie en tijd. Het enige wat je hoeft te doen is één van de twee kastdeuren losschroeven en leuk indelen. That’s it!

8. Hang je IVAR kast op

Als je wederom geen plek hebt op de grond, of als je gewoon ruimte wilt besparen, kun je de IVAR ophangen. Deze manier is ideaal voor iedereen met een kleine kamer waar eigenlijk geen plek is voor een (kleding)kast.

Hang een (of meerdere) IVAR kast(en) op en geniet van alle opslagruimte die je hebt.

9. IVAR classic edition

Heb jij een klassiek interieur en wil je dat jouw meubels er goed bij passen? Geef IVAR dan zelf een klassieke touch. Ook deze IKEA hack is simpel, het enige wat je hoeft te doen zijn sierlijsten bevestigen (en bij voorkeur je kast verven).

10. Gebruik smalle houten panelen

Een andere IKEA hack voor de IVAR kast zijn smalle houten panelen. Je kan akupanel bestellen en deze bevestigen aan je kast. Op deze manier creëer je direct wat meer contrast in je interieur en maak je een echte statement.

11. Een hoogslaper van IVAR kastjes

Een andere optie is een hoogslaper te creëren van IVAR kastjes. Zo blijft er meer ruimte over om te spelen en kun je kleding en speelgoed prima opbergen in de kastjes.

Op de afbeelding hierboven zie je dat er vier kasten zijn gebruikt en daarboven is een bed geplaatst. Zet er een trappetje bij en klaar ben je.

12. Colorblocking methode

Wil je niet al te gek doen maar wel een kleine aanpassing maken? Verf je kastjes dan volgens de colorblocking methode. Dat betekent dat je maar één gedeelte van de kast verft, of verschillende delen in verschillende kleuren – net wat jouw persoonlijk smaak is dus.

13. Gebruik behang

Last but not least: je kunt ook behang gebruiken om je IVAR kast een upgrade te geven. Kies behang uit met een leuk printje of een textuur en beplak je kast. Je kan ervoor kiezen om ‘m helemaal te behangen, maar je kunt ook alleen de kastdeuren of de bovenkant beplakken met behang.

Andere IKEA hacks die jouw interieur opleuken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IKEA hack: uitgekeken op je standaard kastje? Zo maak je van IVAR iets leuks
Sluiten