Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Diy 12 augustus 2015

Ikea hack: bureau met betonnen werkblad

Ikea, eigenlijk zijn we er allemaal best wel dol op. Want geef toe, ze hebben echt wel leuke en handige producten en het is betaalbaar. Een nadeel is alleen dat je het natuurlijk bij iedereen tegenkomt. Maar daarom zijn er Ikea hacks, oftewel een eigen twist geven aan een bepaald product. Elke woensdag vind je hier op Roomed een handige how-to.

Deze week: een stoer industrieel bureau met betonnen werkblad! Zo’n Ikea hack moet volgens ons niet téveel werk zijn, dus we laten het maken van een mal en het gieten van een massief betonnen blad lekker achterwege. In deze Ikea hack laten we je zien dat je een houten plaat ook kunt bestrijken met cement zodat je toch de echte betonlook krijgt! Lijkt het je wel leuk om een keer een eigen mal te maken? Bekijk dan eens deze DIY!

Benodigdheden

  • STUVA kastjes (FULLEN is een goedkoper alternatief en zeker ook geschikt!)
  • Plaat triplex in de juiste maat
  • Decoupeerzaag
  • Cementmix of betonlook verf
  • Troffel of verfroller en kwast
  • Ruw en fijn schuurpapier
  • Werkhandschoenen

Stap 1

Zaag met de decoupeerzaag halfronde uitsparingen uit de rand van het blad zodat straks je computerkabels en dergelijken lekker de ruimte hebben en niet klem komen te zitten tussen het blad en de muur.

Stap 2

Schuur de plaat triplex licht op met het fijne schuurpapier. Schuur vooral de randen van de halfronde vormen! Maak daarna de plaat goed stofvrij.

Stap 3

Mix het cement zoals beschreven op de verpakking. Vind je dit teveel werk, ga dan voor een goede betonlook verf!

Stap 4

Strijk het cement met de troffel mooi uit over de plaat. Omdat het gaat om een dun laagje droogt het cement vrij rap, dus je moet snel te werk gaan. Strijk na het smeren de randen goed glad. Hier moeten zeker geen scherpe punten ontstaan! Laat dit minimaal twaalf uur drogen en herhaal deze stap nog een keer. In de tussentijd kun je mooi de Ikea kastjes in elkaar zetten!

Stap 5

Is het beton goed droog? Dan zul je zien dat je door het strijken met de troffel waarschijnlijk wel wat strepen en reliëf ziet. Schuur met het ruwe schuurpapier deze strepen weg. Daarna kun je het bijschuren met het fijne schuurpapier. Helemaal strak en recht, dat lukt alleen een volleerde stucadoor! Reliëf geeft het blad juist een industriële en stoere look.

Stap 6

Het werkblad is door het beton een stuk zwaarder geworden, dus waarschijnlijk heb je even hulp nodig. Leg de plaat voorzichtig op de kastjes. Je zou het werkblad met schroeven aan de kastjes kunnen bevestigen, maar omdat het blad al vrij zwaar is, is dit geen must.

En klaar is je nieuwe werkplek! Bekijk dit artikel voor meer inspiratie voor een fijne en creatieve home office. Wanneer het tijd is om je nieuwe werkplek te gebruiken, heb je vast ook een heleboel aan deze tips speciaal voor thuiswerkers!

www.snugglebuguniversity.com

Reageer op artikel:
Ikea hack: bureau met betonnen werkblad
Sluiten