Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Wooninspiratie 30 jun 2018

Deze prachtige IKEA-collectie is ontworpen door vluchtelingen en Jordaanse vrouwen

Hoewel wij urenlang door interieurzaken kunnen struinen en ons druk maken of we nou de gele of blauwe stoel zullen kopen, heeft niet iedereen het voorrecht om zo’n zorgeloos leven te leiden. Sterker nog, miljoenen vrouwen ter wereld leven in extreme armoede. Daar staan we misschien niet vaak genoeg bij stil. Gelukkig brengt de nieuwe IKEA-collectie, TILLTALANDE, daar verandering in.

TILLTALANDE werd gepresenteerd op 20 juni, beter bekend als Wereldvluchtelingendag. En dat is niet voor niets: IKEA is namelijk een samenwerking aangegaan met de Jordan River Foundation. Honderden vrouwen in Jordanië, van wie een groot deel is gevlucht uit Syrië, hebben de kans gekregen om iets voor de Zweedse meubelzaak te ontwerpen.

Een stabiel inkomen

In onderstaande video komt een aantal van de vrouwelijke ontwerpsters en naaisters aan het woord. “My dream is to raise our children and have good life, that’s all”, vertelt één van hen. IKEA wil dat mogelijk maken met een stabiel inkomen.

Traditionele Jordaanse ambacht

En dat naaien kunnen de vrouwen ook nog eens heel goed: het is een traditionele Jordaanse ambacht, die de vrouwen van hun over-overgrootmoeders hebben geleerd. Dat zie je dan ook terug in de collectie, net als een aantal Jordaanse gebruiken.

Zo is er een kussen met ogen erop, versierd met pompoms aan de zijkanten. Die hebben te maken met de manier waarop Jordaanse vrouwen zich opdoffen voor bijvoorbeeld bruiloften. Ook zien we veel geweven tapijten en kleden, volgens een traditionele techniek.

ikea
Foto van de IKEA-collectie door vluchtelingen 2
IKEA

Alle producten van de IKEA-collectie zijn handgemaakt: ‘traditioneel met een moderne twist’. Het resultaat is een werelds, kleurrijk geheel dat in ieder huis past. IKEA hoopt bovendien dat klanten niet alleen geïnteresseerd zijn in de producten, maar ook in het verhaal erachter, dat niet alleen heftig maar ook hoopgevend is.

Dit is de collectie:

Langere samenwerking

Helaas is de limited edition-collectie TILLTALANDE alleen verkrijgbaar bij IKEA Brooklyn, maar er zijn genoeg plannen om de samenwerking uit te breiden. Het is zelfs de bedoeling dat het aantal vrouwelijke naaisters elk jaar zal verdubbelen tot 2020. Hopelijk gaan we daar in Nederland ook iets van meekrijgen!

Meer lezen over nieuwe trends en collecties?

Bron foto’s: IKEA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Deze prachtige IKEA-collectie is ontworpen door vluchtelingen en Jordaanse vrouwen
Sluiten