Iris Wijnands
Iris Wijnands Shopping 25 okt 2019

Verantwoord én gaaf: de nieuwe IKEA collectie is gemaakt van gerecycled vilt

Da’s goed nieuws:  IKEA lanceert een nieuwe collectie met de naam TILLVERKA. Het is een circulaire collectie met viltproducten, gemaakt van restanten van Nederlands IKEA-textiel. Het is de eerste collectie van IKEA die gemaakt is van lokaal textielafval dat lokaal is geproduceerd.

Het resultaat? Super leuke kussens, opvouwbare dozen en de bekende FRAKTA tas (maar dan van kleurrijk vilt in plaats van knalgeel of -blauw).

De TILLVERKA collectie van IKEA is in samenwerking met de Nederlandse sociale onderneming i-did gemaakt. Samen toveren ze oud textiel om in echt design-vilt. Met zo’n kussen op de bank of tas aan je winkelwagen ziet iedereen dat jij niet alleen een goede smaak hebt, maar ook de wereld graag een stukje mooier maakt.

“We geven in eerste instantie onze eigen textielrestanten een tweede leven. In de nabije toekomst gaan we ook kijken of we textiel van onze klanten kunnen terugnemen om het te recyclen naar viltproducten”, licht Alberic Pater toe, Country Business Development Manager IKEA Nederland.

IKEA collectie
Bron: IKEA
IKEA collectie
Bron: IKEA

Een nieuwe IKEA collectie, een nieuwe kans

Naast het recyclen van oud textiel worden er nieuwe banen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We bieden werkzoekenden een veilige en warme plek om voor het eerst weer aan het werk te gaan”, zegt Mireille Geijsen, oprichter van i-did.

“Ik ben trots op de TILLVERKA collectie en onze samenwerking met i-did. Deze samenwerking helpt ons om invulling te geven aan de transitie naar een circulair business model, waar we als IKEA naar streven”, zegt Alberic Pater.

Nog even wachten

De collectie is vanaf maart 2020 verkrijgbaar bij de Nederlandse IKEA winkels. Het eerste prototype van de collectie is momenteel te bewonderen in de stand van IKEA op de Dutch Design Week.

IKEA Collectie
Bron: IKEA

IKEA op de Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week nam IKEA bezoekers mee in de ambitie naar een circulaire economie. Het Zweedse woonwarenhuis wil in 2030 volledig circulair zijn. Dat betekent onder andere dat alle producten dan circulair ontworpen moeten zijn. Het doel: alleen nog maar hernieuwbare of gerecyclede materialen gebruiken.

Ben je benieuwd waar je dit weekend nog meer heen moet op de Dutch Design Week? 8 aanraders: hier moet je naar toe met de Dutch Design Week 2019

Meer lezen over IKEA?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verantwoord én gaaf: de nieuwe IKEA collectie is gemaakt van gerecycled vilt
Sluiten