Frederique Rekers
Frederique Rekers Kunst 17 mrt 2021

Nieuwe IKEA collectie! Betaalbare en functionele kunst voor in huis met IKEA Art Collectie

Voor de kunstliefhebbers: IKEA lanceert een IKEA Art Collectie. Dit is een limited kunstcollectie die betaalbaar én functioneel is. We delen de collectie met jullie en geven uitleg bij de bijzonder kunstwerken. De collectie is vanaf april verkrijgbaar.

De IKEA Art Collectie

In de Collectie worden kunst en functioneel design gecombineerd en laat IKEA zien wat er gebeurt als de lijn tussen beide vervaagt. Het is samen met Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabine Marcelis en Stefan Marx gemaakt.

Ikea art
Bron: Ikea

Bovenstaande LED wall lampen kosten €39,95 per stuk bij een omvang van 40 centimeter en €29,96 per stuk bij een omvang van 30 centimeter.

Ze zijn gemaakt door Sabine Marcelis. Haar ontwerpen hebben vaak een minimale kwaliteit om de specifieke eigenschappen en effecten van de gebruikte materialen te benadrukken.

De kunstwerken zijn gemaakt met het idee dat kunst niet enkel high-end is en dat de gedachte dat design onderdeel van de massacultuur is, ouderwets is.

De visie op kunst is aan het veranderen want veel kunstenaars werken ook als designer en maken gebruiksobjecten en andersom gebeurt hetzelfde. Met de Collectie moet dus duidelijk worden dat kunst en design juist heel goed samengaan en dat er dan juist magie ontstaat.

Art collectie ikea
Bron: Ikea

De bovenstaande vaas kost €19,95 en is gemaakt door Stefan Marx. Hij wilde iets speciaals maken wat het dagelijks gebruik van producten bewondert.

4 websites waar je betaalbare kunst vindt (laten we zeggen onder de €50,-)


Art tekst I wait for you
Bron: Ikea

Deze tekst zag Stefan op een graffiti muur in Londen. Hij haalt zijn inspiratie overal vandaan en heeft altijd een notitieblok met een pijn bij zich. Dit kunstwerk kost €29,95 en is 130 bij 160 centimeter.

De kunstenaars en hun kunstwerken

De kunstenaars komen uit verschillende landen: Daniel Arsham (New York), Gelchop (Tokyo), Humans since 1982 (Stockholm), Sabine Marcelis (Rotterdam) en Stefan Marx (Berlijn).

Hierdoor zijn het kunstwerken geworden met achtergronden vanuit de hele wereld. De IKEA Art Collectie bestaat uit tien meubelstukken die een eerbetoon aan de creativiteit in het dagelijks leven bieden.

Led lamp art ikea
Bron: Ikea

Deze LED lamp is heeft de vorm van een inbussleutel. Hij kost €24,95 en het idee van Gelchop (maker) was om een iconisch IKEA-item in de schijnwerpers te zetten.

Hij is beschikbaar in het wit (31 x 7 centimeter) en kost €39,95, een zilveren variant (20 x 7 centimeter) die €24,95 kost en blauwen variant die ook €24,95 kost.

Klok kunstwerk Ikea
Bron: Ikea

Dit kunstwerk kost €34,95 en het is een bijzonder klok. Het is gemaakt door Daniel Arsham. Hij heeft een fascinatie met het onderwerp ‘tijd’.

Kunstwerk ikea
Bron: Ikea

Dit kunstwerk is gemaakt van Humans since 1982 en zij weigeren bestempeld te worden als kunstenaars of ontwerpers. Maar dit maakt hun ‘kunstwerken’ niet minder bijzonder.

Ze hebben een drone gemaakt en deze in een vitrine gezet om hiermee te zeggen hoe gek het is dat een technologisch item statisch is. Je hebt een vitrine met één drone voor €19,95 met afmetingen 26 x 35 centimeter en een met meerdere drones voor €49,95 met afmetingen 50 x 50 centimeter.

IKEA Art Event

De IKEA Art Collectie is onderdeel van het IKEA Art Event. Dit event heeft als doel om kunst te ‘democratiseren’ en toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen. De prijzen van deze kunstwerken zijn immers erg betaalbaar.

Hiermee wil de IKEA kunst bij iedereen in huis brengen en dit keer staat het vervagen van de lijn tussen kunst en functioneel design centraal.

9 fouten die je niet moet maken als je meer kunst in huis wilt halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ikea

Reageer op artikel:
Nieuwe IKEA collectie! Betaalbare en functionele kunst voor in huis met IKEA Art Collectie
Sluiten